Saopštenja za javnost

Trening o smanjenju rizika od katastrofa za općinske timove civilne zaštite

26.4.2016

Dvodnevni trening o smanjenju rizika od katastrofa za timove civilne zaštite općina Konjic, Jablanica, Mostar, Stolac, Ravno, Foča, Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje počeo je danas u Mostaru.

Trening o smanjenu rizika od katastrofa otvoren je obraćanjem gospodina Idriza Brkovića iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Predavači na treningu su predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Prvog dana treninga, učesnici su imali priliku odslušati predavanja o temama; organizacija civilne zaštite u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, terminologija u oblasti DRR, vatrogastvo u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, uvod u procjenu rizika, zašto je DRR važan.

Također, tokom treninga govorit će se i o Mehanizmu  civilne zaštite, civilno-vojnoj saradnji u oblasti DRR-a, mjerama za smanjenje rizika, planiranju u oblasti zaštite i spašavanja, globalnim okvirima za smanjenje rizika o katastrofa (Sendai i Hyogo), odnosima sa javnošću u prirodnim i drugim nesrećama, te ulozi operativno-komunikacijskih centara u zaštiti i spašavanju.

Trening o smanjenju rizika od katastrofa završava se 27.4.2016. godine svečanom dodjelom certifikata učesnicima obuke.

Trening se realizira u sklopu projekta “Prekogranična zaštita od požara“, kojeg  finansira Europska unija u okviru Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.