Saopštenja za javnost

Ćavar na ministarskom sastanku u Milanu: Smanjenje rizika i uticaja katastrofa ključno za sigurnost zemlje i regiona

9.7.2014

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar učestvovao je jučer na Ministarskom sastanku Evropske unije o smanjenju rizika od katastrofa u Milanu, koji je organiziralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Italije u saradnji sa Evropskom komisijom.

Ministri pravde, unutrašnjih poslova i sigurnosti te evropska komesarka Kristalina Georgieva razgovarali su o mogućnostima efikasnijeg djelovanja u vanrednim situacijama. 

Iako je postignut značajan napredak u smanjenju smrtnosti od katastrofa, istaknuto je da mnogo toga treba još učiniti, a posebno je izražena zabrinutost zbog velikog utjecaja katastrofa na ekonomiju.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama, što su pokazale i poplave u maju ove godine, zbog čega Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine smatra da je smanjenje rizika i uticaja katastrofa jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona.

Bosna i Hercegovina je ostvarila zavidan nivo saradnje sa susjednim i zemljama u regiji, a kroz izgradnju kapaciteta zaštite i spašavanja utemeljenom na savremenom evropskom konceptu, nastoji se ubrzati proces njenog uključivanja u članstvo EU i evroatlanske integracije. 

Ministri zemlja članica EU potpisali su i zajedničku izjavu u kojoj, između ostalog, izražavaju solidarnost svim građanima Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske zbog nedavnih poplava koje su uzrokovale brojne ljudske žrtve i razaranje materijalnih dobara.