Saopštenja za javnost

Iskoristiti iskustva od poplava za unaprijeđenje sistema zaštite i spašavanja

26.6.2014

Predstavnici NATO-a, na današnjem sastanku održanom u Operativno-komunikacijskom centru BiH 112, informirali su zamjenika ministra sigurnosti BiH Mladena Ćavara o dosadašnjem radu eksperata na analizi posljedica poplava i mogućnosti poboljšanja sistema zaštite i spašavanja.

Uz prezentaciju eksperta Jeff Lewisa, istaknuto je da će nakon obilaska terena i razgovora predstavnicima svih nivoa vlasti sačiniti izvještaj koji će biti upućen NATO-u i domaćim vlastima.

Potrebe koje su već sada uočene su nastavak izgradnje kapaciteta, obuke i planovi za efikasnije upravljanje krizama. Predstavnici NATO-a su istakli da su već dobili i konkretne zahtjeve za pomoć kao što je slanje eksperata za sanaciju nasipa za odbranu od poplava i sanaciju klizišta. Također, ukazali su da već sada treba izvršiti pripreme za gašenje požara koji se očekuju tokom ljeta.

„Ministarstvo sigurnosti BiH i OKC BiH 112 su dobili brojne pohvale za poduzete aktivnosti  tokom poplava, ali je jasno da se rad cjelokupnog sistema zaštite i spašavanja može dodatno unaprijediti“, kazao je Ćavar.

Ocijenjeno je i da će međunarodna radionica koja će se održati krajem novembra u BiH, biti idealna prilika da se razmjene stečena iskustva i na osnovu toga efikasnije odgovori u slučaju novih prirodnih katastrofa.