Saopštenja za javnost

Hill, Špirić i Kozarić u OKC BIH 112 – projekt Američke vlade za oporavak od posljedica poplava

10.6.2014

Otpravnik poslova Američke ambasade u BiH Nicholas Hill, u pratnji visokih dužnosnika USAID-ovog Ureda za Evro-Aziju Roberte Mahoney, više pomoćnice glavnog direktora USAID-a i zamjenika pomoćnika glavnog direktora USAID-a Jonathana Katza, direktora misije USAID/BiH Davida Bartha, te ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića i guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića posjetio je danas Operativno-komunikacijski centar BiH 112 Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Cilj ove posjete je bio upoznavanje sa stanjem na terenu i aktivnostima na saniranju posljedica poplava u BiH. Goste je o tome informisao pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić. 

Kako je najavljeno, u pripremi je novi, značajan projekt američke vlade koji će direktno podržati dugoročni oporavak od posljedica nastalih usljed nedavne prirodne katastrofe. 

Cilj novog projekata, finansiranog putem USAID-a, jeste pružanje podrške ekonomskom i socijalnom oporavku BiH, odnosno kreiranje novih radnih mjesta za hiljade bh. porodica pogođenih poplavama te pomoć u normalizaciji života, posebno najmlađih diljem BiH.