Saopštenja za javnost

Obilazak međunarodnih timova u Orašju, Bosanskom Šamcu i Brčkom

3.6.2014

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar obišao je danas međunarodne timove koji pomažu u saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodine našu zemlju.

Delegacija Ministarstva sigurnosti BiH, u kojoj je bio i pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje Samir Agić, te članovi tima civilne zaštite Evropske unije posjetili su lokacije u Orašju, Bosanskom Šamcu i Brčkom, te na taj način odali priznanje za danonoćne napore koje brojni međunarodni timovi poduzimaju da bi ispumpali vodu sa poplavljenih područja. Istovremeno, uvjerili su se u visok kvalitet vode za piće koju uz pomoć prečistača osiguravaju za lokalno stanovništvo.

Od izbijanja poplava pomoć u timovima za spašavanje i saniranje šteta uputila je ukupno 21 država sa oko 850 osoba. To su Albanija, Turska, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Estonija, Litvanija i Latvija, Francuska, Danska, Belgija, Češka, Italija, Poljska, Švicarska, Švedska, Velika Britanija i Mađarska.

Zamjenik Ćavar se zahvalio za ovu pomoć ističući da su međunarodni timovi dali veliki doprinos u evakuaciji stanovništva te saniranju posljedica poplava. Prema podacima predstavnika civilne zaštite EU timovi su do sada ispumpali oko 7 milijardi litara vode, što je četiri puta veća količina vode od jezera Balaton. Dnevno osiguravaju oko 100.000 litara vode za piće, a kapacitet je pet puta veći.

“Uvjerili smo se da je voda koju prečišćavaju izuzetno kvalitetna i što je najvažnije potpuno sigurna za piće. Dovoljno je istaći da se pored korištenja najsavremenijih tehnologija, kvalitet vode se dodatno provjerava tri do pet puta dnevno”, kazao je Ćavar.

Članovi delagacije Ministarstva sigurnosti BiH susreli su se i sa predstavnicima lokalnih zajednica i civilnih zaštita, te upoznali sa najurgentnijim potrebama, u cilju što kvalitetnijeg koordiniranja raspoloživih resursa i međunarodne pomoći.