Saopštenja za javnost

Pomoć ugroženim područjima- Solidarnost na djelu

20.5.2014

Poziv za pomoć zbog poplava na većem dijelu Bosne i Hercegovine, naišao je na veliki odaziv međunarodnih institucija, država, ali i kompanija i pojedinaca, te je u ovim teškim trenucima pokazana izuzetna solidarnost sa građanima koji su pogođeni ovom prirodnom katastrofom.

Odmah nakon poziva Operativno-komunikacijskog centra 112 Ministarstva sigurnosti BiH za pomoć u opremi i čamcima koji su bili neophodni za spašavanje i evakuaciju stanovništva odazvala se vlada SAD, koja je preko USAID osigurala 13 čamaca, a očekuje se još 13,  Save the children 3 čamca i drugu opremom, Hipo banka sa dva čamca, ali i brojne druge koje kompanije koje su donirale urgentnu pomoć za ugrožena područja.

Luksemburg, Slovenija, Hrvatska, Austrija, Albanija, Makedonija, Njemačka, Turska, Velika Britanija su poslale spasilačke timove koji su učestvovali u evakuaciji stanovnika. Slovačka, SAD, Češka, Mađarska, Bugarska su uputile pomoć u opremi, kao i agencije UN-a, stigli su timovi za prečišćavanje vode iz Francuske, Njemačke i Švicarske, a očekuje se dolazak pomoći iz Estonije, Litvanije, Latvije, Japana, Crne Gore i brojnih drugih država.

S obzirom na razmjere štete potreba za pomoći je izuzetno velika. Ministarstvo sigurnosti BiH nastavit će koordinirati prijem međunarodne pomoći i upućivanje na najugroženija područja.