Saopštenja za javnost

Pomoć ugroženom stanovništvu na poplavljenom području

19.5.2014

Na ugrožena područja nastavljeno je upućivanje neophodne pomoći i opreme, a sve je veći broj apela sa poplavljenih mjesta za dostavom vode za piće i hrane.  

S obzirom na jutrošnje brojne apele iz Orašja da se hitno dostavi voda za piće, Ministarstvo sigurnosti je urgiralo kod svih institucija, na što su se prvi odazvali iz kompanije “Energoinvest” te je  helikopterom upućena pošiljka vode na ovo ugroženo područje. U međuvremenu su se javile i druge firme, Coca-Cola, firme iz Istočnog Sarajeva i kao i druge institucije te su pošiljke vode upućene i za Doboj i Bosanski Šamac. S obzirom na trenutno velike potrebe za pitkom vodom Ministarstvo sigurnosti je zatražilo pomoć i UN-a. 

Za akcije dostave pomoći, evakuacije pacijenata i ugroženog stanovništva tokom dana na terenu će biti angažirano ukupno 10 helikoptera Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, te Hrvatske i Slovenije.

Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva sigurnosti BiH koordinira i međunarodnu pomoć koja stiže u BiH. Avion sa pomoći iz Republike Turske je stigao u BiH, a tokom dana se očekuje dolazak aviona sa pomoći UN-a.  Pomoć iz Bugarske u šatorima i dekama upućena je prema Brčkom, Republika Češka je uputila 1.200 paketa sa najnužnijim potrepštinama,  Litvanija, Latvija i Estonija su ponudile timove za ispumpavanje vode, a pomoć najavljuju i brojne druge države.