Najava događaja/aktuelnosti

Zatvaranje kursa i dodjela certifikata polaznicima predmisione obuke za policajce i vojne posmatrače UN-a

5.10.2022

U Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (PSOTC) u kampu Butmir, održava se obuka za policijske službenike i vojne posmatrače Ujedinjenih naroda (UN), kao zajednički projekt između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, odnosno PSOTC-a.

Ukupan broj polaznika je 28 – 23 iz BiH i pet međunarodnih (iz Irske dva i po jedan polaznik iz Grčke, Crne Gore i Saudijske Arabije).

Obuku izvode instruktori i predavači iz Ministarstva sigurnosti, policijskih agencija u BiH, instruktori PSOTC-a, Oružanih snaga BiH, kao i međunarodni instruktori. Radi se o certificiranim obukama od strane UN-a kako za policijsku tako i za vojnu komponentu.

Cilj obuke je priprema polaznika za učešće u integriranim/multidimenzionalnim mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija, kako bi efikasno izvršavali zadate ciljeve iz rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ceremonija zatvaranja kursa i uručenja certifikata polaznicima obuke bit će održana uz prigodno obraćanje ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i ispred PSOTC-a komandant PSOTC brigadir Elvedin Omić.

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju ceremoniji u Centru za obuku za operacije podrške miru Oružanih snaga BiH (PSOTC), kamp Butmir, u petak, 07.10.2022. godine sa početkom u 11:00 sati.

NAPOMENA: Novinarske ekipe trebaju doći ispred pješačkog ulaza u kamp Butmir do 10:20 sati, odnosno 40 minuta prije početka ceremonije radi realizacije sigurnosnih mjera i organiziranog ulaska. Izlazak nakon ceremonije će biti također organiziran. (Obavezno posjedovanje ličnog dokumenta – lične karte radi procedura prilikom ulaska u kamp Butmir).

Molimo Vas da izvršite akreditaciju Vaših predstavnika najkasnije do 06.10.2022. godine do 16:00 sati na e-mail: dajana.stanic@psotc.org  

Akreditacija treba sadržavati: naziv medija, ime i prezime predstavnika, broj lične karte te popis opreme koja će se unositi u kamp (sa serijskim brojevima). Za sva dodatna pitanja, kontakt osoba Dajana Stanić, mob. 063/899-337.

Kontakt osobe za predstavnike medijskih kuća su:

-          iz Ministarstva sigurnosti BiH: Admir Malagić (glasnogovornik@msb.gov.ba; telefon: 033/492-412; 061/350-717)

-          iz PSOTC-a: Erma Dudo 

(erma.dudo@psotc.org;  telefon: 033/754-300; fax: 033/754-302)