Najava događaja/aktuelnosti

POZIV ZA MEDIJE - Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini

15.10.2021

SARAJEVO, 15. oktobar/listopad 2021. godine – Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima (18. oktobra/listopada), Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu organiziraju Okrugli stol „Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije“ u Sarajevu, hotel Ibis Styles, Džemala Bijedića 169 A, u ponedjeljak, 18. oktobra/listopada 2021. godine.

Izjave za novinare će u 10.30 sati uputiti:

·         Stanislava TANIĆ, šefica Odjela za borbu protiv trgovine ljudima, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine

·         Saliha ĐUDERIJA, pomoćnica ministra, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine

·         Bojana URUMOVA, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu

·         Alfredo STRIPPOLI, vršitelj dužnosti šefa ureda vladavine prava, Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini

U zadnjih deset godina, Bosna i Hercegovina je bila zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima, pretežno djece i muškaraca, koji su trgovani u druge zemlje u svrhu radne eksploatacije. Također je postala i zemlja odredišta za djecu iz drugih zemalja bivše Jugoslavije (uglavnom iz Srbije i Crne Gore), koja se trguju u BiH u svrhu prisilnog prosjačenja i prisilnog braka.

Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije teško je kršenje ljudskih prava i jedino se zajedničkim djelovanjem svih relevantnih aktera - institucija, civilnog društva, stručnjaka – ovaj fenomen može učinkovito suzbiti.

Okrugli stol počinje u 11:00 sati i medijima će biti omogućeno snimanje uvodnih riječi. Simultano prevođenje će biti obezbjeđeno.

Okrugli sto organizira zajednički projekat Evropske unije i Vijeća Evrope „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“ koji se provodi u okviru programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

Program događaja

Za više informacija, molimo kontaktirajte: 
Dušan Vojnović Dusan.VOJNOVIC@coe.int, +33 3 90 21 56 99

Marija Simić Marija.SIMIC@coe.int, +381 63 60 13 37