Najava događaja/aktuelnosti

Uručena kvalitetna medicinska oprema za bolnice širom BiH

22.5.2020

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu uručio kvalitetnu medicinsku opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH, čiju je nabavku finansirala Evropska unija u vrijednosti od preko 800.000 eura. Primopredaji je prisustvovao ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

“Evropska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i to smo dokazali puno puta do sada. Od samog početka ove krize radili smo na tome da se nabavi neophodna medicinska oprema. U podršci odgovora Bosne i Hercegovine na pandemiju, obezbijedili smo 80,5 miliona eura bespovratnih sredstava kako bismo sačuvali živote i poslove, i još 250 miliona eura kroz makrofinansijsku podršku. Sretan sam što imam priliku isporučiti ono što smo obećali. Možete biti sigurni u jednu stvar, Evropska unija ostaje uz BiH,“ rekao je ambasador Sattler.

Oprema koja će se danas isporučiti medicinskim ustanovama širom BiH, nabavljena je u skladu sa standardima Evropske unije za javne nabavke, a uključuje 10 respiratora, 3 rendgen aparata i znatne količine zaštitne medicinske opreme (zaštitna odijela, zaštitne maske, rukavice, kape i zaštitu za obuću). Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska) i namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju. U narednim danima, očekuje se dolazak ostale medicinske opreme koju je donirala Evropska unija.

Ministar Radončić zahvalio se Evropskoj uniji na iznimno važnoj i velikoj donaciji. 

“Evropska unija je naš najvažniji i najbliži partner. Mi pripadamo porodici evropskih naroda i ovo što je EU uradila za nas u mjesecima pandemije pokazuje koliko vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU. Danas dobijamo prave respiratore koji će se moći koristiti u svim bolnicama u Bosni i Hercegovini,” rekao je ministar Radončić.