Najava događaja/aktuelnosti

Općina Centar donirala Graničnoj policiji BiH termalne kamere

15.4.2020

Općina Centar donirala je vrijednu opremu koju sačinjavaju tri ručne medicinske termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature, te stacionirane kamere za beskontaktno mjerenje tjelesne temperature za potrebe Granične policije BiH.

Navedenu opremu u vrijednosti od gotovo 70.000 KM u ime Općine Centar danas je predao načelnik Nedžad Ajnadžić, a donaciju koja će biti proslijeđena Graničnoj policiji je preuzeo šef kabineta ministra sigurnosti BiH Bakir Dautbašić koji je ovom prilikom izjavio da je Općina Centar još jednom pokazala svoju društvenu odgovornost.

– Ova lokalna zajednica je prva u BiH iz svog budžeta izdvojila 100.000 KM kao odgovor na poziv ministra sigurnosti Fahrudina Radončića za osiguranje finansijskih sredstava za potrebe rješavanja migrantske krize. Danas svjedočimo donaciji vrlo važne opreme koja će pomoći Graničnoj policiji u svakodnevnom radu. Ne treba posebno podsjećati da su oni na prvoj crti odbrane protiv koronavirusa na graničnim prelazima i da će ova oprema itekako pomoći prije svega u povećanju sigurnosti naših graničnih policajaca i građana, na čemu smo posebno zahvalni, kazao je Dautbašić.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da sa ovom visokosofisticiranom opremom Općina Centar daje doprinos da Granična policija BiH postiže bolje rezultate.

-Ova oprema će sada biti korištena za borbu protiv pandemije koronavirusa, dok će u postpandemijsko vrijeme biti iskorištena za druge operativne zadatke koji se stavljaju pred naše granične policajce iz oblasti sigurnosti. Za Graničnu policiju BiH namjeravamo također obezbijediti i jedno novo terensko vozilo. Ovakav sistem termalnih kamera namjeravamo sutra donirati i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Nadam se da će se ova oprema za pomenute svrhe koristiti što kraće, objasnio je načelnik Ajnadžić.

2 FOTO GALERIJA