Najava događaja/aktuelnosti

Ministar Radončić ispratio 14 policajaca u Mirovnu misiju UN u Južnom Sudanu

17.2.2020

Nova rotacija policijskih službenika i službenica ispraćena je danas sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u Mirovnu misiju Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu.

Uz prisustvo porodica, 14 policajki i policajaca ispratio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, koji je naglasio da prisustvo ovom događaju govori da smo svjesni važnosti izgradnje mira u svijetu, uspostave demokratskih društava, kao i značaja ispunjenja međunarodnih obaveza kao članica Ujedinjenih naroda.

Te obaveze se, između ostalog, ogledaju i kroz učešće u operacijama podrške, izgradnje i očuvanja mira u svijetu.

Ministar Radončić je istakao da već odavno, Bosna i Hercegovina nije samo korisnik i primalac međunarodne civilno-vojne pomoći, nego i aktivni subjekat u kreiranju međunarodne sigurnosti.

„Iskoristio bih priliku da podsjetim da se mandati policijskih misija ogledaju kroz pružanje podrške implementaciji mirovnih sporazuma, podrške vladama u provođenju reformi sektora sigurnosti, zaštiti civila, organiziranju različitih obuka za lokalne policijske službe, održavanju javnog reda i mira“, kazao je Radončić.  

Ove godine BiH obilježava i 20-tu godišnjicu od odlaska prvih policijskih službenika i službenica u mirovnu misiju u Istočni Timor. Od te 2000. godine u operacijama podrške miru do danas učestvovalo je ukupno 337 policijskih službenika i službenica iz Bosne i Hercegovine, i to u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, Kipru, Kongu, Liberiji, Istočnom Timoru i Haitiju. Među njima i 52 žena.

Trenutno u Južnom Sudanu ima 15 policijskih službenika, među njima i 4 žene. Danas je upućeno još 14 pripadnika policijskih službi iz Bosne i Hercegovine, 11 policajaca i tri policajke, iz različitih policijskih agenciju u Bosni i Hercegovini (Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, MUP Posavskog kantona, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Zeničko-Dobojskog kantona i MUP Unsko-sanskog kantona).

Siguran sam da ćete opravdati ukazano vam povjerenje, te služiti na ponos policijskim agencijama iz kojih dolazite kao i čitavoj Bosni i Hercegovini, poručio je ministar Radončić. 

2 FOTO GALERIJA