Najava događaja/aktuelnosti

Na forumu u Kankunu predstavljena dostignuća BiH u smanjenju rizika od katastrofa

25.5.2017

Globalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa, koja okuplja predstavnike država članica Ujedinjenih nacija, međunarodnih i regionalnih organizacija, nevladinih organizacija, naučne i akademske zajednice i privatnog sektora, održava se u Kankunu u Meksiku u periodu od 22. do 26. maja.

Bosnu i Hercegovinu, Ministarstvo sigurnosti BiH - Sektor za zaštitu i spašavanje, uz podršku UNICEF-a, na ovom skupu predstavlja AlmirBeridan. Predstavnik Bosne i Hercegovine tokom sesije posvećene evropskim državama predstavio je dostignuća BiH u smanjenju rizika od katastrofa i implementaciji Sendai okvira za djelovanje i učestvovao na sesijama od važnosti za Bosnu i Hercegovinu za buduće aktivnosti u smanjenju rizika od katastofa i implementaciji Sendai okvira za djelovanje i strateškom planiranju u oblasti zaštite i spašavanja.

Globalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa, kako je to prepoznato kroz Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, je najvažniji forum na globalnom nivou za davanje strateških preporuka, koordinaciju, razvijanje partnerstva i pregled napretka u implementaciji međunarodnih instrumenata za smanjenje rizika od katastrofa. Uspostavljena je u 2006. godini, a danas je najvažniji skup koji je posvećen smanjenju rizika od katastrofa i izgradnji otpornosti lokalnih zajednica i država.

Osim plenarnih sesija, na rasporedu su i radni sastanci Evropskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, razmjena iskustava nacionalnih platformi, monitoring Sendai okvira, osiguranja od katastrofa, rano upozoravanje i dr.