Najava događaja/aktuelnosti

OKC BiH-112 koordinira dolasak i djelovanje spasilačkog tima iz Slovenije

16.3.2017

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, putem Operativno-komunikacijskog centra BiH-112, je 14.03.2017. godine prema Ministarstvu odbrane Republike Slovenije – Upravi za zaštitu i spašavanje, uputilo zahtjev za angažovanje specijalističkog tima sa obučenim psima za pretragu vodotoka, a na osnovu Sporazuma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa.
Angažovanje specijalističkog tima je traženo prema zahtjevu Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, sa ciljem potrage za maloljetnom ženskom osobom, koja je nestala 05.03.2017. godine u rijeci Sani na području Prijedora. U akciji traganja za nestalom osobom angažovani su timovi sa čamcima koji pretražuju područje duž rijeke Une, na potezu od Novog Grada do Jasenovca i duž rijeke Save, na potezu od Jasenovca do Gradiške. S obzirom na to da se potraga vrši u graničnom području između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, Operativno-komunikacijski centar BiH-112 je o akciji informisao Državni centar za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske.
Prema informacijama dobijenim od Operativnog centra Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije, dolazak specijalističkih timova se očekuje 15.03.2017. godine u večernjim časovima.
Operativno-komunikacijski centar BiH-112 će u narednim danima nastaviti da vrši koordinaciju na dolasku i djelovanju spasilačkog tima iz Republike Slovenije.