Najava događaja/aktuelnosti

Agencija UN-a za izbjeglice donirala kompjutersku opremu Ministarstvu sigurnosti BiH

14.3.2017

Voditelj  operacija Predstavništva UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Olivier Mouquet, 9. marta 2017.godine, u prostorijama Azilantskog centra u Delijašu (Trnovo), uručio je vrijednu donaciju Agencije UN-a za izbjeglice, u vidu kompjuterske opreme, Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je predstavljao pomoćnik ministra Marijan Baotić.
 
Kao dugogodišnji partner Ministarstva u pružanju međunarodne zaštite ljudima koji su prisiljeni da bježe od sukoba i progona i traže novi život u BiH, UNHCR je prepoznao potrebe onih koji čekaju na formalno priznanje njihovog izbjegličkog statusa da imaju pristup informacijama, savremenim alatima za komunikaciju i osnovnim informatičkim vještinama.
 
S tim ciljem, Agencija je donirala paket kompjuterske opreme vrijedan 22.600 KM, uključujući kompjutere, laptope i printere, za upotrebu Ministarstvu i otvaranje "internet-kutka" i učionice u centru u Delijašu.
 
"Suština globalnog mandata UNHCR-a je da daje podršku organima vlasti u pružanju zaštite tražilaca azila", izjavio je Mouquet. "Nedavna migrantsko-izbjeglička kriza u Evropi nam je pokazala da su kontakt sa članovima porodice i zajednice, mogućnost da se dođe do pravovremene i tačne informacije i obaviještenost o opcijama lokalne pomoći od velike važnosti za psiho-socijalnu dobrobit izbjeglica, kao i za njihovu bolju zaštitu. Također, poboljšanjem ličnih vještina onih koji se integrišu u Bosni i Hercegovini, posebno IT vještina, znatno će se poboljšati njihove šanse da ostvare održivu integraciju i da brže postanu samostalni."
 
Pomoćnik ministra Baotić je ponovio značaj dugogodišnje saradnje organa vlasti te besplatne pravne i psihosocijalne pomoći koju pružaju civilna društva u Bosni i Hercegovini sa UNHCR-om. "Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine se zalaže za to da tražioci azila imaju bolji pristup informacijama i informatičkoj obuci", izjavio je g. Baotić. "Iako na marginama migrantsko-izbjegličke krize u Evropi, BiH također osjeća tu krizu. Mi smo veoma svjesni opasnosti trgovine ljudima sa kojom se suočavaju oni koji traže bolje mogućnosti ili veću sigurnost, naročito djeca. Ministarstvo će i dalje raditi na unapređenju objekta u Delijašu, koji je već jako dobar, i davat će priliku svima koji traže azil u Bosni i Hercegovini da se povežu sa ostatkom svijeta i da budu dobro informisani, te činiti najviše što može da ih pripremi da se osjećaju dobrodošlo i sigurno u našoj zemlji."