Najava događaja/aktuelnosti

Održan 4. regionalni sastanak šefova NSA tijela – 6S inicijativa

16.12.2016

Sektor za zaštitu tajnih podataka – Državni sigurnosni organ Ministarstva sigurnosti BiH je bio domaćin 4. Regionalnog sastanka šefova NSA tijela u okviru 6S Inicijative koji je održan u Sarajevu 13. i 14. decembra.

Sastanku su pored domaćina prisustvovale delegacije Republike Hrvatske (Ured vijeća za nacionalnu sigurnost), Republike Srbije (Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka), Crne Gore (Direkcija za zaštitu tajnih podataka) i Republike Slovenije (Ured Vlade Republike Slovenije za varnovanje tajnih podatkov). Na čelu delegacija bili su direktori spomenutih agencija, a u predviđenom dijelu, sastanku se pridružio predstavnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Teme sastanka su bile fokusirane na donošenje Pravila rada 6S Inicijative (RoP - Rules of Procedure 6S); utvrđivanje zajedničkog stava inicijative u smislu suradnje sa drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama te predlaganja formata i modela suradnje u 2017. godini. Također, tokom sastanka su NSA Bosne i Hercegovine i NSA Slovenije prezentirale izvještaje sa radionica održanih u okviru 6S Inicijative u 2016. godini te je svaka delegacija posebno predstavila ključne aktivnosti i planove za naredni period.

Sastanak je završen usvajanjem 4 zaključka koji se odnose na: usvajanje Pravila rada – Rules of Procedures 6S Inicijative; usvajanje izvještaja sa 6S radionica u 2016. godini; usaglašavanje zajedničkog stava u okviru suradnje sa međunarodnim organizacijama te donošenjem Plana rada za period 2017/18.

Domaćin sljedećeg 5. Regionalnog sastanka šefova NSA tijela u okviru 6S Inicijative je NSA Republike Srbije.