Najava događaja/aktuelnosti

Posjeta Tima za procjenu i podršku procesu izbora kandidata (SAAT) za učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija

9.12.2016

U okviru posjete delegacije Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom bezbjednosti sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, 2. i 3. juna 2016. godine, odnosno učešća delegacije na Samitu šefova policijskih agencija zemalja članica Ujedinjenih nacija, održani su i bilateralni sastanci na temu učešća predstavnika Bosne i Hercegovine u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija. Tom prilikom predloženo je obavljanje SAAT testiranja u Bosni i Hercegovni – odnosno posjeta Tima za procjenu i podršku procesu izbora kandidata za učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija.

Posjeta Tima za procjenu i podršku procesu izbora kandidata za učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija je realizovana u periodu od 27. novembra do 2. decembra ove godine.

SAAT obuhvata provjeru poznavanja engleskog, odnosno francuskog jezika, intervju, test vožnje, te test rukovanja oružjem i procjenu vještina gađanja. SAAT testiranje važi dvije godine, počevši sa 2. decembrom 2016. godine.

Predstavnici Policije Distrikta Brčko, Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona,  Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva bezbjednosti su pristipili testiranju.

Od 66 kandidata  koji su pristupili testiranju, a uspješno je završilo 38 kandidata i spremni su za učešće u mirovim misijama Ujedinjenih nacija otvorenim za Bosnu i Hercegovinu.