Najava događaja/aktuelnosti

Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima

17.10.2016

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine - Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ove godine će organizirati brojne aktivnosti i manifestacije kojim će obilježiti 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

 

Bosna i Hercegovina je kao i mnoge države u svijetu, prepoznata kao zemlja porijekla, tranzita i destinacije žrtava trgovine ljudima. Ovim manifestacijama želi se skrenuti pažnja na probleme koji se susreću u suzbijanju trgovine ljudima i rješavanja teškog položaja žrtava trgovine ljudima.

 
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, obilježit će se u saradnji sa partnerskim nevladinim organizacijama, tako da će se aktivnosti i manifestacije dešavati istovremeno na lokacijama u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Brčkom, Derventi, Zenici, Višegradu, Bijeljini, Modriči, Goraždu i Bratuncu.

 

Oslanjajući se na dosadašnje pozitivno iskustvo, u obilježavanju ovog značajnog datuma učestvovat će udruženja “Nova generacija” iz Banja Luke, Novi put” iz Mostara, “Zemlja djece u BiH” iz Tuzle, “Medica” iz Zenice, Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” iz Bijeljine, Fondacija “Lara” iz Bijeljine, Udruženje žena “Maja" iz Kravice, Udruženje žena "Most" iz Višegrada, Udruženje žena "Goraždanke" iz Goražda, Udruženje "Žena BiH" iz Mostara, Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice, Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" iz Tuzle, Udruženje građana "Budućnost" iz Modriče, Udruženje žena "Derventa" iz Dervente i Fondacija "Udružene žene" iz Banja Luke.