Najava događaja/aktuelnosti

Unaprjeđenje komunikacijske infrastrukture za javnu sigurnost

27.7.2016

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je od 11.07.2016. do 13.07.2016.godine na  Jahorini organizovalo radionicu u okviru projekta BROADMAP. Projekat se realizuje u sklopu istraživačkog i inovacijskog Horizon2020 programa Evropske komisije, a inicirali su ga Public Safety Communications Europe (PSCE), TETRA + Critical Communications Association (TCCA), i Finska. Cilj projekta je izrada smjernica i specifikacija za buduće EU interoperabilne širokopojasne radio-komunikacijske sisteme, aplikacije i uređaje, kao i rješenja za javnu sigurnost.

Partnerstvo koje radi na realizaciji ciljeva BROADMAP projekta uključuje: PSCE – koji koordinira projektom, De Gaulle Fleurance & Associes (DGFLA) – koji pružaju pravnu pomoć, te 15 učesnika, i to iz 12 zemalja članica EU (Belgija, Italija, Francuska, Hrvatska, Finska, Njemačka, Švedska, Irska, Španija, Grčka, Rumunija, Holandija) i tri zemlje koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Izrael, Norveška).

Radionici su prisustvovala 42 predstavnika agencija za sprovođenje zakona i civilnih zaštita na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Ciljevi radionice su bili uključiti osoblje institucija javne bezbjednosti i sigurnosti iz cijele Bosne i Hercegovine u izradu smjernica, odnosno prikupiti njihove operativne potrebe i prioritete u realizaciji širokopojasnih interoperabilnih radio komunikacijskih sistema putem upitnika.

Učešće u projektu je od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu u smislu stvaranja preduslova za unaprjeđenje komunikacijske infrastukture za javnu sigurnost u skladu sa standardima EU, te će se podržati napori institucija Bosne i Hercegovine u kontekstu euro-atlanskih integracija.