Najava događaja/aktuelnosti

Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa jugoistočne Evrope u Portorožu

5.4.2016

Regionalni sastanak Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa jugoistočne Evrope – DPPI SEE održava se od 05.04.-06.04.2016. godine u Portorožu, Slovenija.  U ime Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine sastanku prisustvuju pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić i šef odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spašavanja u Sektoru za zaštitu i spašavanje Idriz Brković.

Pored analize regionalnih aktivnosti koje su provedene između dva godišnja sastanka, cilj ovog zasjedanja  je i da se daju preporuke, smjernice i konkretna podrška naporima  u jugoistočnoj Evropi s ciljem jačanja spremnost i prevencije katastrofa, uz očuvanje sinergije i saradnje između relevantnih sudionika koji su posvećeni smanjenju utjecaja katastrofa u regionu jugoistočne Evrope.

Pored predstavnika zemalja članica Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa jugoistočne Evrope, sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske komisije (Generalni direktorat za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu – DG ECHO), predstavnici zemalja Evropske unije koje su partneri DPPI SEE (Austrija, Mađarska, Italija, Švedska) te predstavnici Ujedinjenih nacija.

Kao i u proteklom periodu, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine će i u budućnosti dati svoj puni doprinos radu Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa jugoistočne Evrope sa posebnim naglaskom na snažnoj opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka jačanju kapaciteta, a sve s ciljem pristupanja Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije.