Najava događaja/aktuelnosti

Dodijeljeni certifikati učesnicima prekograničnog treninga o smanjenju rizika od katastrofa

1.4.2016

Četverodnevni prekogranični trening o smanjenju rizika od katastrofa otpočeo je u ponedjeljak, 28.03.2016. godine u Mostaru. Riječ je o naprednom treningu koji je namjenjen pripadnicima službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a koji se realizira u sklopu projekta “Prekogranična zaštita od požara“, kojeg  finansira Europska unija u okviru Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Trening o smanjenu rizika od katastrofa otvoren je obraćanjem pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje dr. Samira Agića, Veselina Šturanovića, direktora FORS Montenegro, Edina Graplije, direktora INZA Sarajevo i Veseljka Eleza, direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Predavači na treningu su prof.dr. Vesela Radović i dr. Proda Šećerov iz Republike Srbije.

Prvog dana treninga, učesnici su imali priliku odslušati predavanja o temama; ključni koncepti – od Hjoga do Sendai okvira (globalni okviri za DRR), međunarodna pomoć u zaštiti i spašavanju (propisi, zahtjevi i koordinacija), zašto je DRR važan i identifikacija i procjena rizika.

Također, tokom treninga govorit će se i o pračenju i evaluaciji DRR strategija, Mehanizmu  civilne zaštite (struktura, uloga i mogućnosti), EU smjernicama za smanjenje rizika o katastrofa, zatim o mehanizmima jačanja učešća različitih aktera u upravljanju rizicima od katastrofa, prepoznavanju problema i prijedlozima rješenja prilikom čega će učesnici biti provedeni kroz projektnu ideju.

Tokom treninga poseban naglasak će biti stavljen na značaj prekogranične saradnje u smanjenju rizika od katastrofa, jačanje svijesti o opasnostima i razvitak sigurnosne kulture (edukacija i uloga medija), rano upozoravanje i razvoj kapaciteta za odgovor na vanredne situacije i katastrofe.

Prekogranični treninga o smanjenju rizika od katastrofa završava se 31.03.2016. godine, svečanom dodjelom certifikata učesnicima treninga.