Najava događaja/aktuelnosti

Izrada plana integriteta Ministarstva sigurnosti BiH

26.2.2016

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH obvezala je javne institucije na svim razinama vlasti u BiH da izrade i usvoje Plan integriteta u skladu s Metodologijom izrade Plana integriteta  i Smjernicama za izradu i provođenje Plana integriteta. U skladu s navedenim, Ministarstvo sigurnosti BiH je donijelo Plan integriteta protiv korupcije u Ministarstvu sigurnosti BiH za period 2013.-2014.godine, broj: 08-02-2-287-10/13 od 04.04.2013.godine. Obzirom da je navedenom Planu integriteta istekao rok važenja, a da je u skladu sa Strategijom Vijeća ministara BiH za borbu protiv korupcije (2015-2019.) i Akcijskim planom za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije (2015.-2019.), te Strateškim programom 2.6 utvrđena obveza donošenja Planova integriteta, Ministarstvo sigurnosti BiH je pristupilo izradi novog Plana integriteta.

Ministar sigurnosti BiH je Rješenjem broj: 13-34-6-980-3/16 od 15.02.2016.godine imenovao radnu grupu za izradu Plana integriteta Ministarstva sigurnosti BiH. Radna grupa priprema program izrade Plana integriteta, vrši procjenu postojećeg stanja izloženosti i otpornosti radnih procesa, identificira radna mjesta državnih službenika i zaposlenika koja su podložna i izložena riziku na koruptivno djelovanje, predlaže mjere i aktivnosti za poboljšanje integriteta Ministarstva sigurnosti BiH izradom Plana integriteta.

Svrha Plana integriteta Ministarstva sigurnosti BiH je uspostavljanje mehanizma koji će osigurati učinkovito i efektivno funkcioniranje institucije, u cilju održavanja i poboljšanja integriteta, transparentnosti i profesionalne etike, kojim se utvrđuju, smanjuju, uklanjaju i spriječavaju mogućnosti nastanka i razvoja:

a)            nepravilnosti u radu,

b)           etički i profesionalno neprihvatljivih postupaka,

c)            koruptivnih ponašanja i korupcije.

Kako bi spriječili nepravilnosti u radu, te neprihvatljiva i koruptivna ponašanja u instituciji, potrebno je učešće svih zaposlenih u Ministarstvu sigurnosti BiH u izradi Plana integriteta. Na taj način bi svi zaposleni pomogli u identifikaciji i procjeni rizika poslova koje obavljaju, a ujedno i predložili mjere i aktivnosti na spriječavanju ovakvih ponašanja.

Analiza i procjena rizika provodit će se anketiranjem svih zaposlenih u Ministarstvu sigurnosti BiH, a upitnici za samoprocjenu integriteta unutar Ministarstva dostavit će se svim zaposlenima putem službenog e-maila.  Za dostavljanje upitnika zaposlenima koji u svom radu ne koriste računar ili nemaju pristup internetu zadužit će se rukovoditelji organizacijskih jedinica.

Po završetku izrade Plana integriteta Ministarstva sigurnosti BiH, zaposleni će biti upoznati sa rizicima narušavanja integriteta, ocjenom podložnosti odnosno rizičnosti Ministarstva sigurnosti BiH prema koruptivnom ponašanju i korupciji te planom mjera i preporuka za poboljšanje integriteta institucije.