Najava događaja/aktuelnosti

Bliska saradnja među državama od presudnog značaja za suzbijanje ekstremizma

9.10.2015

Podizanje globalne svijesti o izazovima u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije bilo je u fokusu međunarodne konferencije završene danas u Sarajevu.

Konferencija pod nazivom “Strani teroristički borci – izazovi za jugoistočnu Evropu” zajednički je organizirana od strane Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, RACVIAC - Centra za sigurnosnu saradnju i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a okupila je preko 150  regionalnih i međunarodnih stručnjaka. 

Cilj ove konferecije bio je predstavnicima vlasti iz jugoistočne Europe, civilnog društva, akademske zajednice i međunarodnih organizacija koji djeluju u različitim područjima borbe proiv terorizma pružiti platformu za razgovor o izazovima u borbi protiv nasilnog ekstremizma i stranim terorističkim borcima u regionu. Učesnici konferencije su razgovarali o različitim komponentama koje vode ka nasilnom ekstremizmu, počevši od radikalizacije, preko regrutovanja, odlazaka na ratišta do povratka stranih terorističkih boraca u svoje matične države. 

„Bosna i Hercegovina je svjesna svih opasnosti koje se tiču nasilnog ekstremizma i radikalizacije,“ istakao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH. „Aktivni smo i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini u doprinosu globalnim antiterorističkim mjerama usmjerenim ka prevenciji, borbi i zaštiti od svih oblika terorizma i s terorizmom vezanih pojava. Ne smije postojati bilo kakvo opravdanje za bilo kakav oblik terorizma“, naglasio je Krešić.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini je naglasio: „Misija OSCE-a u BiH se zalaže za uključenost lokalnih zajednica u prevenciju nasillnog ekstremizma, te osposobljenenost zajednica da promovišu pozitivan stav suprotan onom koji su prihvatile nasilne ekstremističke grupe. Upravo se na tom lokalnom nivou kontra-terorističke mjere pokazuju kao najdjelotvornije“.

Ambasador Branimir Mandić, direktor RACVIAC Centra za sigurnosnu saradnju izjavio je: „Bliska saradnja među državama bila je od presudnog značaja u angažmanu na umanjenju prijetnje i suzbijanju nasilnog ekstremizma. Ostajemo posvećeni davanju doprinosa sprečavanju boraca terorista iz drugih država u pokušaju prelaska državnih granica, ostvarenju saradnje među agencijama i razmjeni podataka, sprečavanju finansiranja terorizma, povećanju obima upotrebe sredstava informacijske i komunikacijske tehnologije u svrhu sprečavanja regrutovanja, te jačanju međunarodne saradnje u borbi protiv korištenja interneta i društvenih mreža u svrhu ostvarenja ciljeva terorista“.