Najava događaja/aktuelnosti

Sastanak Kooordinacijskog odbora za praćenje Akcijskog plana Vijeća ministara BiH za implementaciju UN Rezolucije „Žene, mir i sigurnost”

18.9.2015

U Sarajevu je 10. rujna/septembra održan sastanak Koordinacijskog odbora za praćenje Akcijskog plana Vijeća ministara BiH za implementaciju UN Rezolucije 1325: „Žene, mir i sigurnost” u Bosni i Hercegovini. Koordinacijski odbor čine predstavnici i predstavnice institucija obrane i sigurnosti i nevladinog sektora .

Ispred Ministarstva sigurnosti članovi Koordinacijskog odbora su Ognjen Zekić i Ankica Tomić koja je ujedno i dopredsjedavajuća ovog Odbora.Sastanak je održan sa ciljem  predstavljaja rezultata u porovedbi Akcijskog  plana i dogovora  o aktivnostima  do kraja godine. Sastanak je održan uz potporu Ureda UN Women u Sarajevu.

Generalna je konstatacija članova i članica Koordinacijskog  odbora da se tijekom protekle godine i prve polovice 2015. godine učinilo mnogo na provedbi Akcijskog plana. Neka od postignuća u provođenju Akcionog plana se odnose na postojanje kontakt osoba za pitanja ravnopravnosti spolova u institucijama sigurnosti i odbrane; kontinuiran rad na usklađivanju podzakonskih akata u oblasti sigurnosti i odbrane sa Zakonom o ravnopravnosti spolova; dobra zastupljenost žena u policijskim mirovnim misijama i operacijama, kao i kontinuirana edukacija o UN R 1325.

Neki od problema na čijem rješavanju se nastavlja raditi se odnose na nedostatno razumijevanje pitanja ravnopravnosti spolova; neintegriranje  principa rodne ravnopravnosti u strategije i akcijske  planove kao i druge dokumnete; problem primjene rodno-osjetljivog jezika, posebice u strukturama obrane i sigurnosti, kao i razvrstanosti baza podataka po spolu.

Iz navedenih razloga, jedan od zaključaka usvojenih na sastanku se odnosio upravo na potrebu nastavka rada na podizanju svijesti svih angažiranih u okviru institucija i agencija o osnovnim pojmovima roda i rodne ravnopravnosti. Dogovorene su dodatne obuke za ovu godinu o usklađivanju propisa sa ZoRS-om i rodno-odgovornom proračunu, kao i zajedničko obilježavanje petnaeste obljetnice od usvajanja UN R 1325, na koju će se pozvati i predstavnici/ce udruženja civilnih žrtava rata i pripadnice snaga sigurnosti i odbrane koje su sudjelovale u mirovnim misijama i operacijama, kao i kontakt osoba za pitanja ravnopravnosti spolova.


U vezi sa tragičnim događanjima s izbjeglicama iz Sirije, predsjedavajuća Koordinacijskog  odbora, gđa. Samra Filipović-Hadžiabdić je inicirala humanitarnu akciju: „Žene, mir i sigurnost” za prikupljanje pomoći za izbjeglice iz Sirije u Srbiji, i to posebno za žene i djecu kao najvulnerabilnije kategorije. Članovi i članice Koordinacijskog  odbora koji su bili nazočni na ovom sstanku su izneseni prijedlog jednoglasno podržali. Ova inicijativa je podrška realizaciji Cilja 2 Akcijskog plana: Povećana razina ljudske sigurnosti, jer pitanje izbjeglih i raseljenih osoba predstavlja izravno ugrožavanje ljudske sigurnosti tijekom i nakon oružanog sukoba.