Najava događaja/aktuelnosti

Usvojen prijedlog zakona o strancima s oznakom „E“ kao potvrdom usklađenosti s legislativom EU

24.7.2015

Novi zakon o strancima, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, usvojen je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, s oznakom „E“ kao potvrdom adekvatnog nivoa usklađenosti s odgovarajućom legislativom Evropske unije u ovoj oblasti.

Prijedlogom zakona, koji je usklađivan s 10 direktiva i 11 uredbi Evropske unije, regulirani su  postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Riječ je o sveobuhvatnom zakonu koji sadrži 146 članova razvrstanih u devet poglavlja, a njegovim donošenjem želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova u Bosni i Hercegovini, uz uvažavanje  međunarodnih normi i bh. realnosti.

U izradu prijedloga ovih zakona  uz nadležne institucije u BiH bili su uključeni i međunarodni eksperti te nevladin sektor u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo sigurnosti dostavit će ovaj prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnom zakonodavnom postupku.