Najava događaja/aktuelnosti

Rizik od zlopotrebe neprofitnih organizacija za finansiranje terorizma

14.7.2015

Sprječavanje finansiranja terorizma putem neprofitnih organizacija u zemljama članicama OSCE-a u Jugoistočnoj Evropi tema je regionalne radionice koja je u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Ministarstva sigurnosti BiH, otvorena danas u Sarajevu.

Oko 70 predstavnika relevantnih institucija država regiona, policija i tužilaštava, stručnjaci iz bankarskog sektora, te predstavnici neprofitnih organizacija u naredna tri dana razgovarat će o  pitanjima vezanim za međunarodne standarde u suzbijanju finansiranja terorizma i njihovu primjenu u zemljama Jugoistočne Evrope, a također će razmijeniti iskustva i pozitivne prakse u ovoj oblasti.

Na početku skupa obratio se zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, David Scharia iz Komiteta UN za borbu protiv terorizma, zamjenik direktora Globalnog centra za korporativnu sigurnost Jason Ipe, a pročitan je i govor šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadora  Jonathana Moora.

Istaknuto je da je rizik od zlopotrebe neprofitnih organizacija za finansiranja terorizma i dalje prisutan. On se sastoji u opasnosti da će donacije i ostala sredstva kojima ovaj sektor inače legalno raspolaže, biti zloupotrebljene za finansiranje terorizma, odnosno da će neki pravni odnos, transakcija ili sredstvo biti upotrebljeni za  terorizam ili stavljeni na raspolaganje terorističkim grupama, kao i da će se koristiti transakcijski kanali i modaliteti finansiranja za ubacivanje prljavog novca, te njegovu kasniju zlopotrebu u terorističke svrhe. 

“Dakle, trebamo biti svjesni činjenice, različito od rizika pranja novca, kojem uvijek prethodi neka nezakonita radnja, terorizam može biti finansiran i iz legalnih aktivnosti npr. donacija prikupljenih u humanitarne i druge svrhe. Ta okolnost uveliko otežava otkrivanje finansiranja terorizma.

Jasno je kako mjere koje se poduzimanju u cilju suzbijanja pranja novca nisu dovoljne u borbi protiv finansiranja terorizma, već moraju biti dopunjene posebnim mjerama koje propisuju nadležna međunarodna tijela, prije svega FATF i MONEYVAL. Ali, također, očigledna je i potreba za dodatnim  naporima u smjeru reguliranja i nadzora nad radom neprofitnih organizacija i realiziranja njihovih projekata i aktivnosti, kazao je Krešić

U tom smislu, kao prioritet postavlja se daljnje jačanje legislativnog, regulativnog i institucionalnog okvira, te jačanje saradnje i razmjene informacija između javnog i privatnog sektora.

“Javni sektor mora i dalje raditi na unapređenju preventivnih i represivnih mehanizama i davanju jasnih i preciznih uputa i smjernica neprofitnom sektoru u smislu mogućih rizika i indikatora finansiranja terorizma.

S druge strane, neprofitne organizacije u svojim unutrašnjim strukturama moraju imati kapacitete koji će biti u stanju blagovremeno prepoznati moguće zlopotrebe i adekvatno reagirati na ove pojave”, naglasio je Krešić. 

Trenutno najveći rizici u Bosni i Hercegovini po pitanju moguće zlopotrebe neprofitnih organizacija povezani su s aktivnostima i vrbovanjima odlaska boraca na strana ratišta.

Vjerujem kako će ova Radionica konkretnim primjerima i diskusijom pokazati da je daljnje unaprijeđenje sistema suzbijanja finanisiranja terorizma potrebno i moguće, te će kroz praktične primjere i zaključke ukazati na smjer u kojem se trebamo kretati kako bi to i postigli, zaključio je Krešić.