Najava događaja/aktuelnosti

Konferencija Ministarstva sigurnosti BiH i UNDP-a: Oporavak od prošlogodišnjih poplava

12.5.2015

Ministarstvo sigurnosti BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizirali su danas u Sarajevu konferenciju “Dvanaest mjeseci nakon kiše: Stečena iskustva, pogled u budućnost”, na kojoj su sumirani rezultati dosadašnjih aktivnosti oporavka od prošlogodišnjih poplava i razmotrene ključne lekcije koje su vezane za odgovor na krizu i oporavak.

Konferenciju su otvorili Cihan Sultanoglu, pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Regionalna direktorica UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (RBEC) i  Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BIH.

Krešić je podsjetio da je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine koordiniralo aktivnosti prijema međunarodne pomoći te akcije domaćih i međunarodnih timova u dostavi hrane, vode, lijekova, goriva i ostalih sredstava. Također, je koordiniralo akcije evakuacije i spašavanja stanovništva.

Međunarodnu pomoć je kroz Mehanizam Evropske unije i bilateralnu saradnju uputilo 55 zemalja u vidu timova za spašavanje na vodi i timova za oporavak od poplava, putem potrebne opreme, humanitarne pomoći te ekspertne i finansijske pomoći. Istakao je da su štete prouzrokovane poplavama u Bosni i Hercegovini iznose oko četiri milijarde konvertibilnih maraka. 

Trenutno u Bosni i Hercegovini UNDP provodi Program oporavka od poplava vrijedan 117.5 miliona KM, za sanaciju klizišta, izgradnju i obnovu bolnica, škola, mostova, puteva, poticaja malom i srednjem poduzetništvu.

„,Svjesni smo da moramo jačati mjere prevencije i ulagati napore za izgradnju kapaciteta i dodatno opremanje i obučavanje struktura zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini. To je kontinuiran proces i naša stalna zadaća kako bi stepen sigurnosti podigli na još veći nivo, a sve u cilju zaštite života i imovine građana te infrastrukture, materijalnih i kulturnih dobara društva u cjelini, kazao je zamjenik Krešić koji je dodijelio zahvalnice donatorima i partnerima koji su pomogli proces oporavka od prošlogodišnjih poplava.

Na konferenciji su održane i tri panel diskusije na kojima se govorilo o potrebi za prevenciju i jačanje otpornosti na prirodne nesreće, te procesu tranzicije iz održivog oporavka u razvoj. 

29 FOTO GALERIJA