Najava događaja/aktuelnosti

Ministar Mektić i ambasadorica Cormack: Pokrenuti nove kapacitete i načine borbe protiv terorizma

8.5.2015

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Maureen E. Cormack da se definitivno moraju upotrijebiti novi načini i kapaciteti u borbi protiv terorizma koji će dati konkretne odgovore na ovaj problem.

Napomenuo je da će s tim u vezi osposobiti kapacitete Tužilaštva BiH i policijskih agencija te da to mora biti koordinirana i zajednička aktivnost.

Naglasio je da je namjera da se izvrše organizacione promjene u Tužilaštvu BiH i formira odjel koji će činiti tužioci koji će se isključivo baviti problemom terorizma, a iz policijskih struktura u BiH formira operativna podrška koja će biti specijalizirana da pruža servis Tužilaštvu u pogledu borbe protiv terorizma.

Ministar Mektić zatražio je od Cormack da SAD pomognu BiH na planu obuke i edukacije u borbi protiv terorizma.

Cormack je istakla da cijeni konstruktivan pristup ministra sigurnosti pitanju terorizma, navodeći da su razgovarali o praktičnim načinima na koje SAD pomažu BiH u oblasti borbe protiv terorizma.

Cormack je podsjetila da je terorizam globalni problem koji je zahvatio SAD, veći dio evropskih zemalja, kao i Bliski Istok.

Najavila je saradnju sa bh. institucijama na svim nivoima u pogledu projekata i planova u borbi protiv terorizma te istakla da će istovremeno tražiti da se poštuju svi zakonski okviri i ljudska prava.