Najava događaja/aktuelnosti

Sektor za zaštitu i spašavanje posjetili predstavnici organizacija “Save the Children” Bosne i Hercegovine i Italije

16.4.2015

Sektor za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovini posjetili su predstavnici organizacije “Save the Children” Bosne i Hercegovine, predvođeni Andreom Žeravčić, direktoricom organizacije “Save the Children” Bosne i Hercegovine i njenim saradnicima i predstavnici organizacije “Save the Children” Italije, koju su predstavljali Raffaela Milano, direktor programa Italija – Evropa i Daniele Timarco, šef međunarodnog programa.

Delegacije je, sa svojim saradnicima, primio pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Tokom posjete predstavnicima organizacija “Save the Children” prezentirana je organizacija sistema zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini sa nadležnostima institucija, aktivnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine tokom poplava 2014. godine, oblici saradnje i projekti koji se realiziraju sa organizacijom “Save the Children” u Bosni i Hercegovini te prezentiran prijedlog oblasti saradnje u narednom periodu.

Konstatirano je da se saradnja sa organizacijom “Save the Children” u Bosni i Hercegovini odvija na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji i da je ista bila fokusirana na više različitih oblasti i aktivnosti. Saradnja je ocijenja kao izuzetno uspješna.

Predstavnici “Save the Children” Italije su prezentirali svoja iskustva u saradnji sa civilnom zaštitom i predstavili projekte koje su zajednički realizirali.

Zajednička konstatacija je da zaštita djece u slučaju prirodnih ili drugih nesreća treba biti priroritet i da će ”Save the Children” Italije sarađivati sa “Save the Children” Bosne i Hercegovine kako bi se pomoglo strukturama zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini u dostizanju standarda iz oblasti zaštite i spašavanja, kao i provođenju projekata koji budu dogovoreni. Poseban akcenat će biti na projektima koji tretiraju zaštitu djece i podršku obrazovnim institucijama.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prepoznato je kao kontakt tačka za koordiniranje svih narednih zajedničkih projekata.