Najava događaja/aktuelnosti

Održan okrugli sto o saniranju posljedica od poplava

26.3.2015

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i  Ministarstvo vansjkih poslova BiH danas su u Sarajevu organizirali okrugli sto na temu “Saniranje posljedica od poplava”.

Skup je organiziran u sklopu jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Jadransko-jonskom inicijativom (JJI), koja broji osam članica (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Italija, Grčka, i Albanija).

Osim predstavnika zemalja članica Inicijative, u radu su učestvovali su i predstavnici UNDP-a u Bosni i Hercegovini, Organizacije “Save the Children”, entitetskih i kantonalnih uprava civilne zaštite i Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

Okrugli sto su otvorili ambasador Branimir Jukić iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i. pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić.

Prezentirane su aktivnosti koje su poduzete tokom poplava u Bosni i Hercegovini, naučene lekcije i usvojene preporuke. Predstavnici UNDP-a upoznali su prisutne o saniranju posljedica poplava, a predstavnici “Save the Children” su prenijeli iskustva u organiziranju i djelovanju kutaka za djecu u loklanim zajednicama koje su bile pogođene poplavama.

Kroz panel raspravu predstavljena su iskustva zemalja članica Inicijative, sagledane dobre i loše strane djelovanja nadležnih institucija i službi tokom poplava i usvojena zaključna razmatranja.