Najava događaja/aktuelnosti

Radionica o integrisanom upravljanju granicom - ZAKLJUČCI

26.3.2015

Radionica na temu Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom, koja u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH te uz finansijsku i organizacionu podršku TAIEX-a, održana u Sarajevu, uspješno je okončana, a usvojeni su slijedeći zaključci:

1.Tokom radionice, od strane eksperata su predstavljeni sistemi integrisanog upravljanja granicom zemalja EU (Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Rumunija i Latvija).

2. Konstatovano je da su ti sistemi usklađeni sa modelom EU  u oblasti integrisanog upravljanja granicom.

3. Tokom radionice, detaljnije se razmatralo i diskutovalo o sadržaju Strategija i Akcionih planova integrisanog upravljanja granicom Republike Hrvatske i Crne Gore.

4. Potrebno je napraviti kvalitetnu analiza postojeće Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom BiH.

5. Na osnovu urađene analize, preporučuje se da se prilikom izrade novog dokumenta Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2014.-2017. godina, koriste iskustva zemalja koje su svoje modele Strategija i Akcionih planova uskladili sa modelima EU.

Navedeni zaključci su ujedno i smjernice za prvi sastanak Radne grupe zadužene za izradu dokumenta Strategije i Akcionog plana integrisanog upravljanja granicom u BiH za period 2014.-2017. godina, a koji će se održati već u utorak, 31.03.2015. godine.