Najava događaja/aktuelnosti

Obuka kontakt osoba za pitanja ravnopravnosti spolova u sektoru sigurnosti u BiH

3.12.2014

Ministarstvo sigurnosti u suradnji s Ministarstvom obrane Bosne i Hercegovine odnosno Središtem za obuku za operacije potpore miru (PSOTC), uz potporu Britanskog Veleposlanstava u Sarajevu, organizira obuku kontakt osoba za pitanja ravnopravnosti spolova u institucijma sigurnosti i obrana. Tema seminara je „Prevencija seksualnog nasilja u operacijama potpore miru", koji će se održati u razdoblju od 2.do 4. 12. 2014. godine u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Cilj seminara je da se obuče osobe za pitanja ravnopravnosti spolova u ministarstvima, agencijama za provođenje zakona u BiH kao i u Oružanim snagama BiH o svim aspektima prevencije seksualnog nasilja u konfliktima posebice preuzetih obveza provedbe Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325. 1820. 1888 i drugih rezolucija koje seksualno nasilje prepoznaju kao sigurnosnu prijetnju i zahtijevaju od država članica sustavan odgovor u konetkstu prevencije, spriječavanja i procesuiranja svih oblika seksualnoh nasilja u konfliktima i postkonfliktnoj rekonstrukciji društva.

Zadaća kontakt osoba koje uspješno završe seminar bi bila da u svojim instituacijma nastave raditi na obučavanju službenika i službenica koje je na bilo koji način dolazi u doticaj sa svim oblicima seksualnog i rodno utemeljenog nasilja.