Najava događaja/aktuelnosti

Eksperti iz Evrope i regiona razmjenjuju iskustva o prevenciji nasilja na sportskim natjecanjima

17.11.2014

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar otvorio je danas u Sarajevu dvodnevnu regionalnu radionicu „Cjelovita i stručna analiza trenutnog stanja sigurnosti u oblasti organizacije sportskih natjecanja“, koju organiziraju Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX).

Cilj Radionice je definiranje konkretnih mjera koje bi doprinjele reduciranju i kontroli nereda (nasilja) na sportskim takmičenjima (stadionima i dvoranama), buđenje svijesti o prevenciji nasilja, davanje akcenta integrativnim potencijalima sporta, te razmjena informacija između institucija koje se bave problemima nasilja na sportskim terenima.

Ćavar je istakao da je ovaj skup, kojem prisustvuju stručnjaci iz Europe i regiona, prilika za  razmijenu mišljenja i iskustva o evropskoj i nacionalnim legislativama za sprječavanje nasilja na sportskim natjecanjima, preventivnim postupcima u sprječavanju ove pojave, te stvaranju regionalnog okvira suradnje u prevenciji nasilja na sportskim natjecanjima.

Istakao je da je u regionu problem huliganizma na sportskim terenima u posljednje vrijeme sve više izražen i da je nasilje ove vrste posljedica općeg stanja u društvu, socijalnih i egzistencijalnih frustracija i individualnih karakteristika počinioca nasilja što zahtjeva sveobuhvatan odgovor šire društvene zajednice.

U tom smislu, Ministarstvo sigurnosti je u posljednje vrijeme organiziralo nekoliko konferencija, okruglih stolova sa ciljem harmonizacije postojeće legislative koja tretira ovu oblast, uspješne koordinacije aktivnosti entitetskih ministarstava unutarnjih poslova i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, kooperacije subjekata iz svih sfera društva u rješavanju ovog važnog sigurnosnog problema u interesu Bosne i Hercegovine.

„U posljednje vrijeme suočili smo se sa nemilim i tragičnim događajima na sportskim natjecanjima kao i sa protivpravnim ponašanjem na istim. Iz tog razloga, očekujemo da na ovom dvodnevnom skupu relevantne institucije kako iz BIH tako i iz cijele Europe, diskutuju na ovu temu i daju odgovarajuće preporuke u cilju unapređenja stanja u ovoj oblasti. Svjesni smo da rješavanje ovog problema nije samo posao mjerodavnih tijela, već društva uopće, te isti zahtijeva obimne zakonske, kulturne, ekonomske i druge društvene promjene i inicijative.

Vjerujemo da će i ova dvodnevna radionica doprinijeti tome da u narednom periodu poboljšamo rezultate u ovoj oblasti. To se može ostvariti samo u suradnji sa stručnjacima iz raznih područja – pravosuđa, policije, školstva i sporta – kao i suradnjom sportskih klubova, navijačkih udruga, lokalne uprave i samouprave. Ministarstvo sigurnosti BiH će biti poticajan partner u tim procesima”, kazao je Ćavar.

Na radionici učestvuju predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Albanije i Turske, a o iskustvima u prevenciji nasilja na sportskim terenima govore policijski eksperti iz Portugala, Španije, Hrvatske, Rumunije, Švedske i te kluba St. Pauli iz Njemačke.