Najava događaja/aktuelnosti

Zvaničnici i stručnjaci iz regiona okupljeni na konferenciji u Sarajevu: Naučene lekcije i dalji koraci za smanjenje posljedica poplava

5.11.2014

Dvodnevna reginalna konferencija koja se održava u Sarajevu na temu "Poplave u jugoistočnoj Evropi - Naučene lekcije i dalji koraci", okupila je više od 90 učesnika, predstavnika vlada zemalja članica i nevladinog sektora.

Konferenciju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, Misija OSCE-a u BiH, ured UNDP-a u BiH i Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), a prisutni su i predstavnici ključnih institucija iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije.

Predstavnici vlasti i stručnih institucija ovom prilikom razgovarat će o potencijalnim rješenjima i daljim koracima u smanjenju posljedica poplava boljom pripravnosti i organizacijom bolje zaštite.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić kazao je da, u suštini, niko ne može garantovati da se neće ponoviti poplave kakve su bile u BiH u maju ove godine.

 - U Ministarstvu sigurnosti BiH smo, zajedno s kolegama iz entiteta, napravili određene vrste analitičkih, a sada i planskih dokumenata, dodatnih planskih dokumenata na koji način bismo mogli da izaberemo najbolji put kako da se suprotstavimo nesreći - kazao je Agić.

 Po njegovim riječima, situacija nije nimalo jednostavna, prvenstveno s finansijskog aspekta, a s druge strane zbog decentalizovanosti sistema u BiH gdje ima jako mnogo različitih institucija koje imaju svoje mjesto i ulogu, ali nije detaljno riješeno pitanje pojma koordinacija.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore je, između ostalog, rekao da je šira svrha ove konferencije da poboljša regionalnu saradnju država jugoistočne Evrope u upravljanju vodama. Po njegovim riječima, vrlo je jasno da prekogranična priroda i efekti velikih poplava u ovom regionu pozivaju na stratešku pripremu i prevenciju u državama i između država.

Naš cilj je bio, naveo je, da ovaj događaj posluži kao regionalni forum za razmjenu informacija i rješenja za smanjenje rizika od poplava i poboljšanje prekogranične saradnje u ublažavanju rizika i zaštiti od poplava.

- Danas smo okupili stručne radnike iz civilne zaštite, stručnjake iz oblasti upravljanja vodama, donosioce političkih odluka i također lokalne vlasti iz gradova koji se nalaze pored glavnih riječnih bazena da se pozabave tim važnim zadatkom - kazao je ambasador Moore.

 

Direktor Centra za sigurnosnu saradnju RACVIAC ambasador Branimir Mandić je kazao kako, osim preventivnog djelovanja, zajedničkog, koordiniranog nastupa svih faktora unutar zemalja, ali i zemalja međusobno, žele da naprave mrežu kontakata koji će biti sposobni da u budućnosti na ovakve i slične događaje reaguju puno ranije.

- Da ličnim kontaktima uspijemo da napravimo reakciju, pošto je brzina nekada vrlo važna. Ali ono što je važno da se i birokratske prepreke preskoče, jer nekada samo dobijanje dozvole traje previše dugo - kazao je Mandić.

Dodao je da misli da će na kraju ove konferencije imati puno konkretniji plan i program za djelovanje i prevenciju u budućnosti.

- Ono na šta ne možemo djelovati, to je sigurno uticaj globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, ali možemo da djelujemo na nas da na takve događaje reagujemo što brže - kazao je Mandić.

Predstavnica UNDP-a u BiH Amela Ćosović-Medić je istaknula da problem poplava kao i problem klizišta nije samo problem BiH već cijele regije koja bi trebala rezultrati konkretnim uputama i projektima kako i šta dalje.

Ministarstvo sigurnosti BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured UNDP-a u BiH i Centar za sigurnosnu saradnju (RACVIAC) organizatori su dvodnevne regionalne konferencije "Poplave u jugoistočnoj Evropi-naučene lekcije i daljnji koraci".

Konferencija je okupila relevantne predstavnike vlasti i stručnih institucija da bi podijelili iskustva tokom poplava i ublažavanju njihovih posljedica, identificirali naučene lekcije i razgovarali o potencijalnim rješenjima i koracima ka smanjenju posljedica poplava boljom pripravnosti i organizacijom bolje zaštite.

Osim predstavnika ključnih ministarstava iz BiH, civilne zaštite, agencija nadležnih za riječne slivove, vodoprivrednih agencija, hidrometeoroloških zavoda, načelnika općina pogođenih nedavnim poplavama, predstavnika univerziteta, nevladinih i međunarodnih organizacija učestvuju i predstavnici ključnih institucija iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Albanije.