Najava događaja/aktuelnosti

Ceremonija otvaranja Matra CoPROL projekta „Dalje jačanje upravljanja azilom i migracijama u Bosni i Hercegovini“

17.9.2014

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Centar za međunarodnu pravnu saradnju Kraljevine Nizozemske i Nizozemsko vijeće za izbjeglice, u četvrtak, 18. septembra 2014.godine, obilježavaju zvanični početak projekta „Dalje jačanje upravljanja azilom i migracijama u Bosni i Hercegovini“.

Glavna svrha ovog projekta je povećanje pristupa fer i efikasnom postupku azila za tražioce azila i poboljšanje tretmana ilegalnih i legalnih migranata u Bosni i Hercegovini. U naredne dvije godine eksperti iz Bosne i Hercegovine i Nizozemske usko će sarađivati na jačanju kapaciteta organa vlasti nadležnih za migracije u Bosni i Hercegovini u cilju poboljšanja saradnje između organa vlasti nadležnih za migracije i nevladinih organizacija u oblasti azila i migracija, te iniciranja jačeg regionalnog pristupa pitanjima azila i migracija.

Prisutnima će se obratiti Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Loes Lammerts, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Period za realizaciju aktivnosti u okviru ovog projekta predviđen je od juna 2014. do maja 2016. godine. Budžet projekta od 754.019 eura finansira nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova u okviru svog programa saradnje sa zemljama u predpristupnoj fazi u oblasti vladavine prava (Matra CoPROL).

 

Datum i vrijeme: 18. septembar 2014.g. u 09:30 sati

Lokacija: EU Info Centar u Sarajevu (Skenderija 3a)

Ljubazno pozivamo predstavnike medija da se poprate ovaj događaj.

 

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Lejla Hadžić, stručna savjetnica, Sektor za Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Ministarstvo sigurnosti BiH

Email: Lejla.Hadzic@msb.gov.ba, telefon: +387 33 49 24 51