Najava događaja/aktuelnosti

Podrška sistemu upravljanja imigracijama i azilom u Bosni i Hercegovini

25.7.2014

Ministarstvo sigurnosti BiH preuzelo je informatičku i drugu opremu kupljenu od strane Vlade Švicarske i Vlade Lihtenštajna u okviru projekta: “Podrška sistemu upravljanja imigracijama i azilom u Bosni i Hercegovini – faza 2”.
Protokol o primopredaji opreme potpisan je danas u Sarajevu između Švicarske agencije za razvoj i saradnju, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja pruža tehničku podršku na ovom projektu.

Ceremoniji su prisustvovali zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar, direktor Švicarske agencije za razvoj i saradnju(SDC) Joseph Guntern i sub-regionalni koordinator za Zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije Gianluca Rocco.

Suradnja između Bosne i Hercegovine i Švicarske u oblasti migracija, kao i u drugim segmentima, traje već duži niz godina. Posebno je aktivirana potpisivanjem Memoranduma o uspostavljanju partnerstva u oblasti migracije u aprilu 2009. godine.

Švicarska je do danas podržala više projekata u Ministarstvu sigurnosti u vrijednosti od 3.600.000 KM, a trenutno je u toku realizacija tri projekta u vrijednosti 2.350.000 KM.

Oprema koja je današnjim potpisivanjem Protokola prešla u vlasništvo Ministarstva sigurnosti BiH iznosi oko 100.000 KM i osigurava nadogradnju cjelokupnog Informacionog sistema o migracijama (ISM) čime on postaje kvalitetan alat za statističko izvještavanje o imigracijama, povezivanje ISM sistema sa drugim informacionim sistemima, te unaprjeđenje tehničkih kapaciteta u sektorima imigracija i azila, adekvatno opremanje sobe za obavljanje intervjua sa tražiteljima azila i sefove neophodne za sigurnost pohranjivanja putnih isprava za izbjeglice.

Inače, ukupna vrijednost trogodišnjeg projekta “Podrška sistemu upravljanja imigracijama i azilom u Bosni i Hercegovini”- faza 2, koji finansiraju Švicarska i Lihtenštajn, iznosi oko 700.000 KM. Projekat se provodi do 2016.godine u suradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) koja pruža tehničku podršku.

Ovim projektom se podržava provedba mjera iz četiri međusobno povezana cilja iz nadležnosti Sektora za imigraciju i Sektora za azil.

“Želim naglasiti da su uzajamno povjerenje i dobra suradnja između partnera doprinijeli vrlo uspješnoj realizaciji svih projekata. Podrška Vlade Švicarske je za nas snažan impuls za nastavak pozitivnih trendova upravljanja migracijama i azilom, te što bržem integriranju naše države u Evropsku uniju”, kazao je zemjenik ministra Mladen Ćavar.