Najava događaja/aktuelnosti

Pomoć UAE poplavljenim područjima

18.6.2014

Konvoj s prvim dijelom interventne pomoći Fondacije "Khalifa Bin Zayed Al Nahyan" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), krenuo je u srijedu iz Sarajeva ka najugroženijim poplavljenim područjima u BiH.

Početku distribucije humanitarne pomoći iz UAE prisustvovali su konzul ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Rimu, koja nerezidentno pokriva BiH, Hamad Alneaimi, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Čavar i mnogi drugi.

Predstavnici ambasade i Fondacije, u domaćinstvu Ministarstva vanjskih poslova BiH, tokom boravka u BiH upoznali su se sa stanjem na poplavljenim područjima i hitnim potrebama lokalnih zajednica na područjima ugroženim poplavama.

Na osnovu toga, nabavljeni su hrana, dezinfekcijska sredstva, neophodna oprema za čišćenje, pumpe, isušivači i druga sredstva i oprema koja se sada počinje distribuirati prema Maglaju, Doboju, Zenici, Bijeljini, Žepču, Šamcu, Tuzli i drugim gradovima. Na prikupljanju zahtjeva od strane lokalnih zajednica, na osnovu čega se vrši distribucija humanitarne pomoći, radio je Operativno-komunikacijski centar BiH 112 Ministarstva sigurnosti BiH.       

Podsjećamo, predstavnici Fondacije "Khalifa Bin Zayed Al Nahyan", kompletnu interventnu humanitarnu pomoć, vrijednu oko 2,7 miliona KM, nabavili su u BiH od domaćih kompanija i na taj način su, osim direktne pomoći područjima ugroženim poplavama, pomogli i bh. ekonomiju.