Najava događaja/aktuelnosti

IZASLANSTVO BIH NA MARRI FORUMU U CAVTATU

11.6.2014

U Cavtatu je 09. i 10. 06. 2014. godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i MARRI Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice održan Regionalni MARRI Forum na kojemu je: 1. svečano promovirana Monografija „10 godina MARRI-ja“,

2. usvojena Strategija i Akcijski plan za razdoblje od 2014. do 2016.

    godine,

3. izvršena primopredaja dužnosti predsjedavanja između dosadašnje

    predsjedavajuće Republike Hrvatske i Republike Makedonije koja će

    predsjedavati MARRI-jem u narednih godinu dana.

Pored doministara unutarnjih poslova (Albanija, Makedonija), imenovanih dužnosnika u ministarstvima vanjskih i unutarnjih poslova, te sigurnosti (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija), u radu Foruma sudjelovali su i predstavnici međunarodnih organizacija i specijaliziranih agencija (OSS, UNHCR, IOM, DCAF, RCC, RACVIAC).

Sudionici Foruma su se složili s ocjenom da je MARRI Inicijativa u proteklih 10 godina etablirana kao kompetentna regionalna inicijativa Jugoistočne Europe za razvoj upravljanja migracijama kroz međusobnu suradnju i razmjenu informacija kao temelja provedbe standarda Europske Unije u segmentu upravljanja migratornim tijekovima.

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predvodio je Tomislav Limov, šef Ureda zamjenika ministra sigurnosti BiH, koji je u svom izlaganju, pored ostaloga, istakao:

„Bosna i Hercegovina svojim obvezama u području upravljanja migracijama, pružanju međunarodne zaštite (azila) i readmisije svojih građana pristupa vrlo odgovorno i kroz institucionalnu i legislativnu regulativu nastoji ispunjavati standarde koje primjenjuju države članice Europske Unije. Uz izgradnju Imigracijskog centra (Istočno Sarajevo), Azilantskog centra (Delijaš-Trnovo) i Readmisijskog centra (Salakovac-Mostar), Bosna i Hercegovina planira do sredine 2015. godine donijeti Zakon o strancima i Zakon o azilu. Ministarstvo sigurnosti BiH je formiralo dvije Radne grupe čiji je zadatak da do kraja 2014. godine pripreme nacrte navedenih zakona u koje će biti ugrađeni standardi Europske Unije u segmentu migracija i međunarodne zaštite stranaca u Bosni i Hercegovini...“.