Najava događaja/aktuelnosti

Ministar Radončić u Briselu razgovarao s evropskom komesarkom za unutrašnje poslove C. Malmström

23.1.2013

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmström razgovarala je danas u Briselu s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem. Tokom dužeg susreta Malstrom se upoznala s planom rada Ministarstva sigurnosti BiH za narednu godinu i radom sigurnosnih struktura BiH

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmström razgovarala je danas u Briselu s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem. Tokom dužeg susreta Malstrom se upoznala s planom rada Ministarstva sigurnosti BiH za narednu godinu i radom sigurnosnih struktura BiH.

Kao prioriteti su predstavljeni očuvanje bezviznog režima za graðane BiH za putovanje u zemlje EU, borba protiv sistemske korupcije i otkrivanje počinilaca i nalogodavaca nerazjašnjenih politièkih ubistava u našoj zemlji.

Očekivano, bilo je riječi i o restriktivnim mjerama prema Iranu, efikasnijoj borbi protiv trgovine oružjem i ljudima te više drugih tema koje spadaju u resor unutrašnjih poslova i sigurnosti EU i BiH.

Evropska komesarka je upoznata i s velikim problemom u okviru sistemske korupcije i njenog sankcioniranja, odnosno s podacima ukupnih poreznih i PDV dugova, prevara banaka podizanjem kredita bez adekvatne hipoteke, negativnim revizorskim izvještajima i ratnim privatizacijama koje su već poništene u susjednim zemljama.

Uz čestitke na imenovanju ministru Radončiću, komesarka Malstrom obećala je i eventualnu pomoć eksperata u rješavanju promblema smanjivanja broja lažnih azilanata te iskazala podršku borbi protiv sistemske korupcije i svih drugih oblika kriminala.