Najava događaja/aktuelnosti

Sastanak Mješovite komisije za granične prijelaze Bosne i Hercegovine i Crne Gore

22.10.2012

Mješovita komisija za granične prijelaze Bosne i Hercegovine i Crne Gore za implementaciju Sporazuma o graničnim prijelazima za međunarodni saobraćaj i Sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj održat će sastanak u utorak, 23. oktobra 2012. godine u Sarajevu

Mješovita komisija za granične prijelaze Bosne i Hercegovine i Crne Gore za implementaciju Sporazuma o graničnim prijelazima za međunarodni saobraćaj i Sporazuma o graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj održat će sastanak u utorak, 23. oktobra 2012. godine u Sarajevu.

Bosanskohercegovački dio Mješovite komisije činiti će, između ostalih, članovi Državne komisije za integrisano upravljanje granicom BiH na čelu sa predsjedavajućim Mirom Džakulom, dok će crnogorsku delegaciju predvoditi Milan Paunović, predsjedavajući Komisije za određivanje graničnih prijelaza i utvrđivanja pograničnog saobraćaja Crne Gore.

Na sastanku će biti razmatrana dosadašnja primjena sporazuma o graničnim prijelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.

Razmatrat će se mogućnost uspostavljanja zajedničkih graničnih prijelaza u međunarodnom saobraćaju na lokacijama GP "Šćepan polje-Hum”, GP "Sitnica-Zubci”, GP "Ilino brdo-Klobuk” i GP "Vraćenovići-Deleuša”. Jedna od tačaka dnevnog reda bit će i analiza ostvarenih aktivnosti vezano za pripremu isprava za prelaženje državne granice u pograničnom saobraćaju (pogranične propusnice i poljoprivredni uložak), kao i druga pitanja koja se odnose na unaprijeđenje granične sigurnosti i rješavanje pogranične problematike između dvije države.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da zabilježe početak sastanka u utorak, 23. 10. 2012. godine, u zgradi prijateljstva između Grčke i BiH (sala 2 na XIX spratu) u 11.00 sati.