Najava događaja/aktuelnosti

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

18.10.2012

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobar, obilježen u mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini. Centralna manifestacija, koju su organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Asocijacija XY održana je u Sarajevu, gdje je promovisan kratki film o trgovini ljudima „Dvije djevojčice“

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima 18. oktobar, obilježen u mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini. Centralna manifestacija, koju su organizirali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i  Asocijacija XY održana je u Sarajevu, gdje je promovisan kratki film o trgovini ljudima „Dvije djevojčice“..

Prisutnim su se obratili državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, ambasador SAD u BiH Patrick Moon, ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija i menadžerica kampanje „Dvije djevojčice“ Maggie Baxter.

Bosna i Hercegovina, kao i sve druge evropske zemlje zahvaćena je problemom trgovine ljudima, posebno ženama i djecom. Statistike o otkrivenim slučajevima i spašenim žrtvama trgovine ljudima ukazuju na to da su djeca iz BiH najrizičnija grupa koju trgovci ljudima regrutiraju i iskorištavaju.

Evropski dan borbe trgovine ljudima obilježava se i u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i predstavnicima nevladinih organizacija: Dnevni centar za djecu koja rade na ulici iz Sarajeva, Nova generacija iz Banja Luke, Novi put i Altruist iz Mostara, Zemlja djece iz Tuzle i MFS-EMMAUS.