Najava događaja/aktuelnosti

Obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima i premijerno prikazivanje kratkog filma ”Dvije djevojčice”

16.10.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Asocijacija XY u četvrtak, 18. 10. 2012. godine, obilježit će Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, prikazivanjem kratkog filma „Dvije djevojčice“, što je ujedno i naziv kampanje koju pokreće Asocijacija

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Asocijacija XY u četvrtak, 18. 10. 2012. godine, obilježit će Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, prikazivanjem kratkog filma „Dvije djevojčice“, što je ujedno i naziv kampanje koju pokreće Asocijacija.  

Obilježavanju ovog značajnog datuma pored predstavnika Asocijacije XY prisustvovat će i Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija, zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Jo Lomas i menadžerica kampanje „Dvije djevojčice“ Maggie Baxter. Obzirom da je kampanja fokusirana na mlade u BiH, ovom događaju će prisustvovati učenici, pedagozi i direktori sarajevskih škola.

Bosna i Hercegovina, kao i sve druge evropske zemlje zahvaćena je problemom trgovine ljudima, posebno ženama i djecom. Statistike o otkrivenim slučajevima i spašenim žrtvama trgovine ljudima ukazuju na to da su djeca iz BiH najrizičnija grupa koju trgovci ljudima regrutiraju i iskorištavaju. Upravo zbog toga film „Dvije djevojčice“ predstavlja idealan način da se podigne javna svijest, posebno kod ove populacije, o opasnostima i rizicima koji prijete.

U pitanju je trominutni animirani film koji prati priče dviju mladih djevojaka koje su okrutno prevarene od strane ljudi koje su poznavale i kojima su vjerovale, a koji su poslije trgovali njima protiv njihove volje. Film je napravljen uz konsultacije sa pet djevojaka koje su trgovane u Velikoj Britaniji i koje su pristale da podijele svoja iskustva sa filmskim producentima. Njihove priče oslikavaju dva najčešća načina na koji djevojke iz Istočne Evrope bivaju prevarene i namamljene iz njihovih obitelji i domova u ovu mrežu. Film je dobitnik srebrne svjetske medalje na Festivalu New York 2010. Istoimenu kampanju za Bosnu i Hercegovinu implementira Asocijacija XY.

Evropski dan borbe trgovine ljudima obilježava se i u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, kao i predstavnicima nevladinih organizacija: Dnevni centar za djecu koja rade na ulici iz Sarajeva, Nova generacija iz Banja Luke, Novi put i Altruist iz Mostara, Zemlja djece iz Tuzle i MFS-EMMAUS.

Istovremeno Vas obavještavamo da će predstavnici Dnevnog centra za djecu koja rade na ulici iz Sarajeva obilježiti Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima prodajnom izložbom radova djece ispred BBI Centra sa početkom u 12.00 sati. Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se od 2007. godine, na prijedlog Evropske komisije.

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju ovom događaju u četvrtak, 18.10.2012. godine, u Art kinu Kriterion (Obala Kulina Bana 2), sa početkom u 11.00 sati.

Više informacija: putem telefona 033 260 615 ili putem e-maila na: dzkaric@asocijacijaxy.org