Najava događaja/aktuelnosti

Predmisiona obuka za policijske službenike/ce iz Bosne i Hercegovine o ¨Značaju rodnih pitanja u operacijama podrške miru¨

16.10.2012

Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Centrom za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), organiziralo je petodnevnu predmisionu obuku namijenjenu policijskim službenicima koji će biti upućeni u operacije podrške miru UN-a. Obuka je održana od 08. do 12. 10. 2012. godine u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u kampu Butmir

Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Centrom za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), organiziralo je petodnevnu predmisionu obuku namijenjenu policijskim službenicima koji će biti upućeni u operacije podrške miru UN-a. Obuka je održana od 08.  do 12. 10. 2012. godine u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u kampu Butmir.

Obuka ¨Značaj rodnih pitanja u operacijama podrške miru¨ ima za cilj povećanje svijesti i konceptualno razumijevanje ravnopravnosti spolova u sigurnosnom sektoru, s posebnim naglaskom na afirmaciju rodnih pitanja u operacijma podrške miru kroz povećano učešće žena policajki, vojnika i civilnog osoblja koje su uključene u planiranje, donošenje odluka i izvođenje operacija.

Obuku je uz predstavnike Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i nevladinog sektora pohađalo 10 policijskih službenika/ca iz bosanskohercegovačkih agencija za provođenje zakona, kao i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH. Nadležnim službama NATO-a i UN-a je upućen zahtjev za akreditaciju ove obuke.