Najava događaja/aktuelnosti

Obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika katastrofa

12.10.2012

Bosna i Hercegovina je prvi put obilježila 13. oktobar - Međunarodni dan smanjenja rizika katastrofa, utvrđen rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2009. godine

Bosna i Hercegovina je prvi put obilježila 13. oktobar - Međunarodni dan smanjenja rizika katastrofa, utvrđen rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2009. godine.

Međunarodni dan smanjena rizika od katastrofa posvećen je pitanju izgradnje i jačanja javne svijesti o rizicima katastrofa i u vezi s tim očuvanju životne okoline i sprječavanju daljeg uništavanja planete zemlje. Milioni ljudi širom svijeta uključujući i djecu gube živote i materijalna dobra zbog prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi, poplave, snježne padavine, suše, klizišta i slično.

U povodu obilježavanja ovog značajnog dana, Ministastvo sigurnosti BiH organziralo je konferenciju za novinare na kojoj su se obratili pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić, direktorica organizacije “Save the Children” Andrea Žeravčić, predstavnica UNICEF-a Sanja Kabil i šefica Odjela sigurnosti i pravde UNDP-a Amna Berbić.

Obilježavanju Međunarodnog dana smanjenja rizika katastrofa prisustvovali su i predstavnici entitetskih uprava civilne zaštie Federacije BiH i Republike Srpske, kao i predstavnici Odjela za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH i Društva crvenog krsta/križa BiH te predstavnici USAID-a u BiH.

“Kao članica zajednice država u Organizaciji ujedinjenih naroda Bosna i Hercegovina je obavezna institucionalno i volonterski planirati i provoditi aktivnosti kojima se jača smanjenje rizika katastrofa, odnosno prevencija i pripravnost za prirodne ili druge nesreće, koje često imaju razmjere katastrofa. Na mjere smanjenja rizika katastrofa obavezuju nas i UN strategije za smanjenje rizika katastrofa i Okvirni plan za akciju iz Hjoga za period 2005. – 2015. godine”, kazao je Agić.  

Bosna i Hercegovina je sklona katastrofama prirodnog i antropološkog porijekla. Katastrofalnim razmjerama prirodnih nesreća smo nažalost očevidci i iz napora otklanjanja njihovih posljedica svi moramo izvući određene naučene lekcije i primjenjivati ih – ne samo pogođene zajednice, institucije i društvo, već i svaki stanovnik pojedinačno. 

Iskustva i praksa su pokazali da je sa višim stadijem svijesti o uzrocima i posljedicama nesreća, manji i rizik njihovog nastanka i pojave velikih posljedica za ljude, materijalna dobra i vitalne prirodne resurse.

“Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležni organi uprave za civilnu zaštitu entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine su, uz podršku agencija i organizacija Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, u prethodnom trogodišnjem periodu poduzeli značajne aktivnosti u pogledu smanjenja rizika katastrofa kroz procjenu rizika, planiranje, opremanje struktura i aktivnosti izgradnje i jačanja svijesti o rizicima katastrofa”, naglasio je Agić.

U jačanju svijesti i zaštiti od prirodnih ili drugih nesreća, najveća pažnja u radu sa ranjivim kategorijama stanovništva se posvećuje djeci, uključujući djecu sa posebnim potrebama.

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika katastrofa u prostorijama OKC 112, izloženi su likovni radovi djece, sa motivima prirodnih i drugih nesreća.