Najava događaja/aktuelnosti

Borba protiv korupcije je jedan od prioriteta na putu ka evroatlantskim integracijama

2.10.2012

Izvještaj Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) „Korupcija u Bosni i Hercegovini – iskustva građana“, kao prvo sveobuhvatno istraživanje ove vrste u Bosni i Hercegovini, prezentiran je danas u Sarajevu

Izvještaj  Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) „Korupcija u Bosni i Hercegovini – iskustva građana“, kao prvo sveobuhvatno istraživanje ove vrste u Bosni i Hercegovini, prezentiran je danas u Sarajevu.

Prisutnim se obratio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i predstavnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Holger Schroeder, a izvještaj je predstavio Michael Jandl iz UNODC-a. 

Ministar Ahmetović je u svom obraćanju istakao da je za efikasnu borbu protiv korupcije potrebna uključenost i saradnja svih subjekata države i društva, te njihovo zajedničko djelovanje.

„Korupcija je sigurno jedna od najopasnijih socijalno-patoloških pojava, koja predstavlja prepreku zdravom i održivom društvenom i ekonomskom napretku. Osim toga, korupcija je vrlo često dio organizovanog kriminala koja, pored ostalog, narušava osnovne vrijednosti demokratskog i građanskog društva, ugrožava vladavinu prava, i time posredno negativno utiče na stabilnost i socijalnu sigurnost.

Zbog svega navedenog, sveobuhvatna borba protiv korupcije jedan je od glavnih prioriteta, ali i izazova za sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini, ali i za sve građane ove zemlje. Efikasna i uspješna borba protiv ovog vida kriminala jedan je od značajnih kriterija na našem putu ka evroatlantskim integracijama“, kazao je Ahmetović. .

Jedan od ključnih koraka u procesu suzbijanja korupcije je istraživanje ove pojave, zastupljenosti u pojedinim sektorima, te iskustava građana. Glavni cilj ovog istraživanja bio je ispitati stvarna iskustva građana o korupciji u Bosni i Hercegovini, istraživanje najčešćih pojavnih oblika i modaliteta korupcije koji utiču na svakodnevni život građana, uz poseban fokus na primanje i davanje mita.

„Izvještaj sadrži niz zanimljivih rezultata i pokazatelja, no htio bih izdvojiti pokazatelj prema kojem građani Bosne i Hercegovine smatraju korupciju četvrtim najvažnijim problemom sa kojim se suočava naša zemlja, što samo potvrđuje neophodnost još aktivnijeg djelovanja u ovoj oblasti, naglasio je Ahmetović.

U Izvještaju se međutim naglašava i opredjeljenost institucija Bosne i Hercegovine za borbu protiv korupcije, te da su učinjeni bitni koraci naprijed u ovom segmentu.

Pozitivnim su ocjenjene i aktivnosti jačanja zakonodavnog okvira i usklađivanja sa pravnom stečevinom Evropske unije, te drugim međunarodnim standardima koje se odnose na borbu protiv korupcije.

U toku su aktivnosti i na jačanju kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja će imati vodeću ulogu u oblasti prevencije, ali i omogućiti bolje provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv korupcije.

„Reforme koje su do sada provedene i još uvijek se provode dio su ukupne borbe protiv korupcije, gdje prevashodno mislim na reformu krivičnog zakonodavstva i pravosuđa, reformu policije i javne uprave. Međutim, svjesni smo da je ispred nas još mnogo izazova u težnji za uspostavljanjem takve Bosne i Hercegovine, koja će biti model dobrog upravljanja, integriteta, odgovornosti i transparentnosti. 

Zbog toga ovo istraživanje smatramo izuzetno značajnim i vrijednim. Zajedno za rezultatima ostalih istraživanja, prije svega nevladinih organizacija i akademske zajednice, pokazatelji i rezultati ovog istraživanja će biti od velike koristi za sva nadležna tijela u Bosni i Hercegovini u budućem radu i aktivnostima na sprječavanju i suzbijanju korupcije”, kazao je Ahmetović.