Najava događaja/aktuelnosti

Prezentacija UNODC izvješća „Korupcija u Bosni i Hercegovini – iskustva građana“

1.10.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Izaslanstvom Europske unije u Bosni i Hercegovini i Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), organizira prezentaciju izvješća „Korupcija u Bosni i Hercegovini – iskustva građana“, koja će biti održana 02.10.2012. godine u Sarajevu

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Izaslanstvom Europske unije u Bosni i Hercegovini i Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), organizira prezentaciju izvješća „Korupcija u Bosni i Hercegovini – iskustva građana“, koja će biti održana 02.10.2012. godine u Sarajevu.

Navedeno izvješće je pripremljeno od strane UNODC-a na temelju istraživanja provedenog među građanima u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. U realizaciji spomenutog istraživanja financijsku potporu je pružila Europska unija.

Uz veoma značajna istraživanja koja provode nevladine organizacije, ovo je prvo sveobuhvatno istraživanje ove vrste u Bosni i Hercegovini. Rezultati istraživanja će biti od izuzetne koristi za sva nadležna tijela u Bosni i Hercegovini u budućem radu i aktivnostima na sprječavanju i suzbijanju korupcije u Bosni i Hercegovini.

Prezentacija izvješća je održana i u ostalim zemljama u regiji, te se nakon objave ovog Izvješća očekuje i nastavak projekta UNODC-a, koji će obuhvatiti oblast istraživanja korupcije u poslovnom sektoru.

Prisutnim će se obratiti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i predstavnik Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Holger Schroeder, a izvješće će prezentirati Michael Jandl iz UNODC-a.  

Pozivamo novinare, snimatelje i fotoreportere da prisustvuju prezentaciji Izvješća u utorak, 02. 10. 2012. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sala 1/1, sa početkom u 11.00 sati.