Najava događaja/aktuelnosti

BiH dobila prvi UN certifikat za provođenje obuka za mirovne misije

28.9.2012

Ceremonija povodom završetka kursa „Izgradnja integriteta u operacijama podrške miru“, održana je danas u prostorijama PSOTC-a, Kamp Butmir

Ceremonija povodom završetka kursa „Izgradnja integriteta u operacijama podrške miru“, održana je danas u prostorijama PSOTC-a, Kamp Butmir.

Ministarstvo sigurnosti BiH iniciralo je održavanje predmsione obuke kako bi policijski službenici bili što pripremljeni za učešće u operacijama podrške miru UN-a. 

Obuka je dizajnirana i provedena  prema UN standardima. U pripremi  su učestvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti i policijski i službenici agencija za provođnje zakona u BiH koji su imali prethodno iskustvo u misijma pod okriljem UN-a i koje je Ministarstvo sigurnosti upućivalo u slične centre,  koji su već  bili akreditirani od strane  UN-a da mogu provoditi ovu obuku.

Doprinos su  dali i instruktori PSOTC-a, a u ovom centru je i održana obuka.   Ovo je prva obuka u BiH koja je certificirana od strane UN-a nakon provedene evaluacije.

“Akreditacija obuke, ne podrazumijeva da će se jedino policijski službenici iz Bosne i Hercegovine moći obučavati u Centru, već znači da je PSOTC centar u Bosni i Hercegovini postao jedan od rijetkih centara u regiji i šire u kome će se moći obučavati policijski službenici drugih država, a za što već postoji interes”, kazao je zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mladen Ćavar tokom obraćanja učesnicima ceremonije.

Na ceremoniji su se obratili i zamjenica ministara odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš,  rezidentni predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini Yuri Afanasiev, zamjenik šefa misije ambasade Sjedinjenih Američkih Država Nickolas Hill, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović, predstavnik NPS-a Thomas R. Hazard i  komandant PSOTC-a brigadir Kenan Dautović.