Najava događaja/aktuelnosti

Međunarodna konferencija o cyber kriminalu u Sarajevu

4.9.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u suradnji sa Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini organizira međunarodnu konferenciju na temu “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje - izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture” (Balkan Security, Technology and Education: The challenges within cyber infrastructure), koja će se održati 13. 09. 2012. godine, u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Pokrovitelj konferencije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u suradnji sa Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini organizira međunarodnu konferenciju na temu “Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje - izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture” (Balkan Security, Technology and Education: The challenges within cyber infrastructure), koja će se održati 13. 09. 2012. godine, u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Pokrovitelj konferencije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na poziv ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadika Ahmetovića na konferenciji će učestvovati premijer i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović, ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankuloska i ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Idris Naim Šahin.

Predavači na konferenciji će biti profesori sa američkih univerziteta West Virginia, Northeastern, Marylanda te Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, predstavnici FBI-ja, Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP), Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organiziranog kriminala Turske (TADOC), George Marshall Centra, NATO-a, Vijeća Evrope, Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije i Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Brojni napadi na web stranice, prevare putem interneta i krađa podataka sa kreditnih kartica, nezakoniti upadi u kompjuterske sisteme kompanija i institucija ili dječija pornografija samo su dio cyber kriminala koji bilježi stalni porast u svijetu. 

S tim u vezi, očekuje se usvajanje Ministarske izjave kojom se potiče saradnja, korištenje naprednih tehnologija i edukacija kao ključ u iznalaženju rješenja u zajedničkoj borbi za sigurniji region.