Najava događaja/aktuelnosti

Potpisan Memorandum o uklanjanju NUS-a iz rijeke Save

3.9.2012

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szunyong potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumjevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike o stručnoj pomoći na uklanjanju zaostalih neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava iz rijeke Save

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović i ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szunyong potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumjevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike o stručnoj pomoći na uklanjanju zaostalih neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava iz rijeke Save.

Na osnovu ovog Memoranduma pripadnici Odjela za specijalne ronilačke aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) učestvovat će u pronalaženju i uklanjanju zaostalih neeksplodiranih minskoeksplozivnih sredstava iz rijeke Save na području općine Orašje.

Također, precizirane su obaveze bh. strane - koordinacija aktivnosti u sklopu nadležnosti institucija BiH uključenih u ovaj projekat i provođenje svih potrebnih sigurnosnih mjera. Ovo je izuzetno važno zbog činjenice da rijeka Sava predstavlja međunarodni plovni put, i s tim u vezi je neophodna saradnja i sa nadležnim institucijama R. Hrvatske i zatvaranje rijeke za plovidbu u toku deminiranja.  

Tim iz Češke Republike će činiti četiri ronica za podvodno uklanjanje mina, dva tehničara za eksplozive i 11 osoba za podršku. 

Radi se o 150 minobacačkih granata (50 sanduka po 3 komada), kalibra 120 milimetara, zaostalim iz proteklog rata, koje su u rijeku najvjerovatnije dospjele nakon prevrtanja skele 1995. godine na lokaciji Donja Mahala u Orašju.

Imajući u vidu količinu i veliku razornu moć NUS-a, realizacijom ovog projekta uklonit će se opasnost za stanovništvo koje živi u blizini, kao i sigurnost riječnog saobraćaja na ovom dijelu rijeke Save.