Najava događaja/aktuelnosti

BiH razvija kvalitetan sistem migracija i azila usklađen sa standardima EU

27.7.2012

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine organiziralo je promociju dokumenta Strategija u oblasti migracija i azila i Akcijski plan za period 2012.-2015. godina u četvrtak, 26. 07. 2012. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine organiziralo je promociju dokumenta Strategija u oblasti migracija i azila i Akcijski plan za period 2012.-2015. godina u četvrtak, 26. 07. 2012. godine, u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na promociji su predstavnici bh. institucija, međunarodnih organizacija kao i predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini upoznati sa postavljenim strateškim ciljevima u oblasti migracija i azila kojim će se kreirati i provoditi srednjoročna politika Bosne i Hercegovine u ovoj oblasti.

Prisutnim su se obratili ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović, zamjenica direktora Švicarskog ureda za saradnju Simone Giger, čija vlada je finansijski podržala izradu strategije, te šef misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Gianluca Rocco, s obzirom da je IOM-a pružio tehničku podršku pri izradi ovog dokumenta.

Sa detaljima ovog strateškog dokumenta prisutne je upoznala Murveta Džaferović, pomoćnica ministra u Sektoru za imigracije Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar Ahmetović je u svom govoru istakao da je u 2012. godini ovo četvrti dokument koji je uradilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, kojim se postavlja okvir za nastavak pozitivnih trendova upravljanja migracijama i azilom, te što bržem integrisanju naše države u Evropsku uniju.

Podsjetio je da je Migracijski profil BiH za 2011. godinu usvojen u maju ove godine, Usvojen je Program obuke u oblasti imigracija i azila (2012.-2015.), Strategija u oblasti migracija i azila i Akcijski plan za period 2012.-2015. godina je usvojena na 10. sjednici Vijeća ministara BiH, a Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu nalazi se u fazi usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Ovo je dokaz da Bosna i Hercegovina želi da razvije kvalitetan sistem migracija i azila na nacionalnom nivou, koji je usklađen sa standardima Evropske unije. To je i dokaz posvećenosti naše države za aktivnim sudjelovanjem u definisanju politike i razvoja imigracionog i azilantskog sistema na regionalnom nivou“, kazao je Ahmetović.

Strategija u oblasti migracija i azila i Akcioni plan (2012 - 2015.) je sveobuhvatan dokument koji se zasniva na svim relevantnim pokazateljima i faktorima u oblasti migracija te na realnim, pouzdanim i objektivnim procjenama migracijskih tokova i interesima Bosne i Hercegovine u ovom području.

Među ovim faktorima, posebnu važnost imaju oni koji se odnose na: geostrateški položaj Bosne i Hercegovine, uočene trendove migracija, ustavno-pravni okvir, obaveze proistekle iz međunarodnih ugovora, kretanja prema zajedničkoj migracionoj politici EU i usvojene politike nadležnih organa Bosne i Hercegovine.

„Ključni dio Strategije u oblasti migracija i azila odnosi se na projekciju osam strateških ciljeva kojima se nastoje podstaći i olakšati zakonite migracije, uz istovremeno ograničenje nezakonitih migracija i smanjenje sigurnosnih prijetnji koje mogu proisteći iz takvih pojava, a posebno trgovine ljudima i krijumčarenja osoba, kazao je Ahmetović.

Fotografije sa ove promocije možete pogledati u fotogaleriji.